Home

PostHeaderIcon Ballen & Sport / Spel

Knotsbal


Een
Knotsbal is een bal die gebruikt wordt bij Knotshockey. De bal is een vrij zachte bal met een doorsnede van circa 15 cm.


INFO

Knotshockey is een intensieve balsport die in Nederland vooral op universiteiten gespeeld wordt, zowel indoor als outdoor.
Er wordt gespeeld met "knotsen", stokken die aan het eind zijn bekleed met een dikke schuimrubberen kop. Belangrijk kenmerk van Knotshockey is het feit dat de bal en de stick veilig zijn. Het spelmateriaal is zo zacht dat het geen blessures kan veroorzaken, waardoor deze sport ook zeer geschikt is voor de wat oudere sporter of de sporter die het wat rustiger aan wil doen. Spelregels zijn er nauwelijks, de bal mag wel met de voet worden gestopt, maar voetballen is niet toegestaan. De bal mag niet in de handen worden vastgehouden.
Andere benamingen voor Knotshockey zijn:
Bounce-ball, Tamponbal of Tamponhockey.

In Nederland is er n officile knotsbalvereniging, genaamd ADSKV Slagvaardig. Slagvaardig is de Studenten Knotsbalvereniging van de Universiteit Twente in Enschede.

Knotsbal

Knotsbal

 

Gewichtsbal

Gewichtsballen zijn ideaal als vervanging voor dumbells/ halters tijdens fitness, fysiotherapie en revalidatie- training.
Gewichtsballen worden gebruikt als veelzijdig alternatief voor spierversterking-, evenwicht- en stabilisatie-oefeningen. Voor boven- n onderlichaamtraining.
Een echte innovatie in de krachttraining, door de concentratie van het gewicht in de hand blijft de pols stabiel. Het draaimoment wordt geminimaliseerd, zodat bij draaiende bewegingen de gewrichten gespaard blijven. Gewichtsballen zijn ook zeer geschikt voor oefeningen ter bevordering van de vinger-musculatuur.

 • Materiaal: rubber
 • Buitenkant: relief voor betere grip
 • Verkrijgbaar in gewichten van 2, 3 en 5 kg
  2 kg: diameter ca. 19cm
  3 kg: diameter ca. 21cm
  5 kg: diameter ca. 24cm


Gewichtsballen
Gewichtsballen zijn verkrijgbaar in diverse gewichten

 

Kettlebell


Een
Kettlebell is een van oorsprong Russisch trainingsmateriaal. Kettlebells worden ook wel "Balls of Strength" genoemd. Het is een roestvrije gietijzeren kogel met een handvat eraan. Al honderden jaren wordt in Rusland dit middel gebruikt voor allerlei trainingsdoelen. Van oorsprong werden Kettlebells door topsporters gebruikt, tegenwoordig door iedereen die resultaten wil zien in zijn of haar lichaam.

De Kettlebell leent zich voor het gebruik van vrijwel alle denkbare fitness-oefeningen, maar onderscheidt zich doordat er vele malen meer oefeningen mogelijk zijn dan met traditionele gewichten.
Doordat het gewicht van een Kettlebell buiten het handvat valt, creer je in feite een hefboom. Het lichaam moet zich nu extra inspannen en aanpassen om dit momentum op te vangen tijdens de beweging. Dit is tegelijk het verschil met een dumbell en barbell. Je traint er niet alleen kracht mee, maar ook balans, spieruithoudingsvermogen, algemene conditie, grip, flexibiliteit, elasticiteit en houdingsverbetering.
Kettlebells zijn o.a. geschikt voor spierhypertrofie trainingen, revalidatie trainingen, blessure behandelingen en voor afslankoefeningen.

De trend in de sportwereld is op dit moment met weinig materiaal de cordinatie van onze basisbewegingen verbeteren, anders gezegd: Back to Basics. De Kettlebell is hiervoor een uitgesproken trainingsmateriaal. Andere voordelen van de Kettlebell zijn o.a. je conditie verbeteren zonder cardio-training en een complete work-out in minder dan 20 minuten. Nog een voordeel van de Kettlebell is dat hij onverslijtbaar is, makkelijk mee te nemen is en overal te gebruiken is. Oefeningen met de Kettlebell zijn voor iedereen eenvoudig te leren en zeer veelzijdig.

Tegenwoordig zijn naast de traditionele, zwarte gietijzeren Kettlebells (Kettlebell Classic) ook Kettlebells te krijgen met een rubberen voet of Kettlebells die met vinyl bekleed zijn. Verkrijgbaar in allerlei kleuren. Vaak correspondeert de kleur met het gewicht. De laatste twee genoemde soorten zijn aanzienlijk vriendelijker voor de vloer en maken ook minder geluid. Kettlebells zijn er in gewichten van 4 - 50 kg. Afhankelijk van het gewicht hebben Kettlebells een diameter van circa 15 tot 30 cm. Prijzen variren van ongeveer 10 tot boven de 100 euro.

Kettlebells met vinyl bekleed

Een stukje geschiedenis. Een Kettlebell is een traditioneel Russisch gietijzeren gewicht, dat lijkt op een kanonskogel met een handvat. Lang het geheime wapen van Russische gewichtheffers en commando's. De Russen noemen het een "girya", een woord waarin de verwijzing naar "rondslingeren" nog valt te herkennen. Zo populair waren de Kettlebells al in tsaristisch Rusland dat sterke mannen of gewichtheffers "gireviks" werden genoemd.

Kettlebells_Pavel Tsatsouline
Pavel Tsatsouline , Master of Sports, is a former physical
training instructor for the Soviet Special Forces

In de voormalige Sovjet Unie werd veel nagedacht over en gexperimenteerd met trainingsmethoden. Sport was destijds immers nauw verbonden met politiek belang. De Russische krachttrainings-goeroe Pavel Tsatsouline is degene geweest die de Kettlebell pas echt bekend wist te maken. Tsatsouline - geboren op 23 augustus 1969 in Minsk (USSR) - is een fitness-instructeur en nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van "Martial Arts" (gevechtskunsten). Met behulp van Kettlebells trainde hij commando's en agenten van de Russische geheime dienst om hun conditie, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen.
In de jaren negentig begon hij de goedbewaarde Russische krachttrainings-geheimen te ontsluiten voor het westerse publiek met boeken als "Power to the People! - Russian Strength Secrets for Every American" en "Enter the Kettlebell! - Strength Secret of the Sovjet Supermen". Tsatsouline trainde o.a. ook de U.S. Marine Corps en de NNSA (National Nuclear Security Administration).
Na het vallen van de Muur waaide deze manier van trainen van achter het IJzeren Gordijn over naar het Westen. Inmiddels hebben de ballen Nederland bereikt, en nu kunnen ook hier echte "Kettle-binkies" gekweekt worden.

Kettlebells_Work Out

 

Bumball


Een
Bumball is een heel bijzondere bal met stroken klittenband erop, bedoeld om het spel Bumball te spelen.

 • Diameter: ca. 17 cm
 • Materiaal: Textiel (zwart) met stroken klittenband (wit)


INFO

Bumball is een relatief nieuwe sport afkomstig uit Denemarken. Bumball is een intensief spel met een lage drempel. Het kenmerkende van deze sport is o.a de uitrusting. Elke speler heeft een speciaal Bumball-hesje aan en een speciale Bumball-gordel om. Op het hesje zit op borsthoogte een stuk klittenbandsluiting van ca. 20 x 19,5 cm. En op de gordel zit aan de achterkant op de bibs ook een flink stuk klittenbandsluiting. Het Engels woord voor bibs of achterste is "bum", vandaar de naam van het spel.

Bumball
Bumball uitrusting: Bumball-hesjes, Bumball-gordel en Bumballs

Bumball wordt soms ook Ballebal of But-Ball genoemd. Het is een spel met een bijzonder materiaal: klittenband. In een aantal andere talen, waaronder Frans en Engels, is klittenband bekend onder de merknaam "Velcro". Klittenband is uitgevonden in 1945 door de Zwitserse ingenieur George de Mestral. Hij gaf zijn uitvinding de naam Velcro, een samentrekking van de Franse woorden velours (fluweel) en crochet (haakje).

Bumball wordt gespeeld met twee teams van elk 3 tot 6 spelers. Bij Bumball mogen de spelers de bal niet met de handen opvangen. De passerende bal moet altijd opgevangen worden met de billen of de borst. De spelers kunnen met de bal rennen totdat zij de bal willen werpen. Zo gauw de bal in de handen genomen wordt om te gooien, mogen de spelers zich niet meer verplaatsen. De spelregels kunnen aangepast worden aan de leeftijd en het talent van de spelers om ten alle tijden de aantrekkelijkheid van het spel te behouden. De grootte van het veld en het aantal doelzones hangen af van het aantal spelers.

Bumball is een sport dat zowel indoor als outdoor gespeeld kan worden:

 

Swiss Ball


Een
Swiss Ball (afgekort SB) is een grote bal welke gebruikt wordt in fitnesscentra en in trainingsprogramma's als oefenmateriaal.

 • Materiaal: kunststof
 • Diameter: 55, 65, 75 of 85 cm

Swiss Ball training
Fitshape Super - Voedingssupplement
Verkoopadres Swiss Ball


INFO
Swiss Balls zijn gemaakt van hoogwaardige kunststoffen (PVC) en kunnen fors belast worden. Vaak is het maximale gewicht waarmee een bal belast kan worden ("anti-burst") aangegeven. Een minimum dat geadviseerd wordt is 300 kg, het maximum ligt momenteel op 1.500 kg en het gemiddelde ligt rond de 500 kg.
Bij de aanschaf dient rekening gehouden te worden met een aantal zaken. Allereerst op het formaat. Er bestaan meerdere formaten. De meest gangbare diameters zijn 65 en 75 cm. Maar ook 55 (voor kinderen) en 85 kom je tegen. Het balformaat is onder meer afhankelijk van je lichaamsmaten. Soms is de armlengte maatgevend, maar meestal de lichaamslengte. De waarden in onderstaande tabel zijn slechts een indicatie.

Swiss Ball_tabel

De Swiss Ball wordt ook wel Exercise Ball, Gym Ball , Pilates Ball of
Fit Ball genoemd.
Van origine komen deze ballen uit Zwitserland en vandaar ook de naam Swiss Balls. In de jaren zestig gebruikten therapeuten in Zwitserland dergelijke ballen als hulpmiddel bij fysieke revalidatie. Technieken werden ontwikkeld om de therapie te ondersteunen voor kinderen met neurologische problemen.
SB-training is zeker niet alleen geschikt voor ouderen of mensen met beperkingen. De laatste jaren worden SB in allerlei trainingsprogramma's toegepast. Ook in menig
krachttrainings- programma van topsporters kom je de SB tegen.

Swiss Ball
De laatste jaren worden Swiss Balls in allerlei trainingsprogramma's toegepast

Het draait om stabiliteit.
Als je oefeningen uitvoert op een SB dan merk je meteen dat je instabiel bent en dat het moeite kost om je positie vast te houden. Vooral je romp moet zich flink inspannen en dat is juist de kern van het trainen met een SB. Bij vrijwel alle sportbewegingen, maar ook bij alledaagse activiteiten is het belangrijk om je romp stabiel te houden, zogenaamde "core stability". Je romp loopt van je heupen tot aan je oksels. Je kan verschrikkelijk sterk zijn in je armen en benen, als je rompstabiliteit of rompkracht onvoldoende is dan komt die arm- of beenkracht niet tot uitdrukking. Je bent altijd zo sterk als je zwakste schakel.

Een variant op de Swiss Ball is de zogenaamde Versaball. Een combinatie van Swiss Ball en een speciale oefenbank, waarmee nog meer trainingsopties mogelijk zijn.

Versaball

 • Nog veel meer informatie over de Swiss Ball vindt u hier


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 12

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes