Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Ballen en Eten


Veel etenswaren die we nuttigen, hebben een ronde vorm. De vorm van een bal. Daarom hebben ze ook vaak het woord "bal" in hun naam.

"
Ballen" en "Eten" hebben een nauwe relatie met elkaar. Niet geheel verwonderlijk overigens, want een ronde vorm roept gevoelsmatig gn weerstand op. Een hoekig voorwerp daarentegen wel. En aangezien wij ons eten in de mond moeten stoppen, erop moeten kauwen en door moeten slikken of erop moeten zuigen, is het wel zo prettig dat de vorm aantrekkelijk genoeg is. Dus rond.

Om die reden zijn niet alleen veel etenswaren en snoepgoed bal-vormig, maar ook veel medicijnen die ingenomen moeten worden, zijn rond van vorm. Denk maar aan de vorm van een pilletje, tabletje, cachet of capsule. Niemand wil toch graag een "vierkant" pilletje doorslikken of op een "hoekig" hoest-tabletje zuigen.

Het lijkt haast wel dat onze mond ervoor geschapen is om bal-vormige voorwerpen naar binnen te laten. Immers als we onze mond open doen, is de toegang zelf ook rond. Wat past er dan beter in dan een lekker hapje of snoepje in de vorm van een bal.

[ In de lijst hieronder zal menig bal ontbreken. Mis je een bal, die volgens jou toch echt waard is om in dit rijtje te worden genoemd, dan kun je mij dit altijd mailen. Wie weet komt jouw bal er dan ook bij te staan ]

 

Gehaktbal


Een
gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna lekker goudbruin te braden.
Gehakt is een mengsel van gemalen vlees, afkomstig van kippe-, schaaps-, rund- of varkensvlees. Van oorsprong was het een restproduct, de kleine stukjes vlees die overblijven bij het in stukken verdelen. Dit snij-afval werd dan in kleinere stukjes gehakt (zie daar de naam) of gemalen. Tegenwoordig wordt gehakt, omdat dit het meest gekochte vleesproduct is, gemaakt van "gewoon" vlees.
Gehakt is ook te koop onder de naam "half-om-half", dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat.

Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan, kan vooraf aan het gehakt een ei en verkruimeld beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Voor de smaak wordt de bal gekruid, meestal met peper, zout en nootmuskaat.
Uit armoede bestond de gehaktbal vroeger voor een groot deel uit brood, maar nog steeds vindt men het lekker veel brood toe te voegen.
Heb je geen zin om gehaktballen met de hand te maken, dan
is er een speciale lepel hiervoor te krijgen, een zogenaamde "gehaktballen-knijper".

gehaktballen knijper


Met een gehaktbal kun je natuurlijk veel meer doen; deze populaire vleesbal hoeft niet alleen maar dienst te doen als onderdeel van de warme maaltijd. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Een "berenhap" is een in plakjes gesneden gehaktbal met ui er tussen.

Berenhap

  • Een gehaktbal op een broodje wordt ook wel een "broodje bal" genoemd.

Gehaktbal
Links een broodje bal gewoon / Rechts een broodje bal met sat-saus

  • De "mini gehaktbal" is ook uitstekend geschikt als snack, met of zonder sausje.

gehaktbal_snack
Mini gehaktballetjes geserveerd als snack


gehaktbal_mini snack
Mini gehaktballetjes op een stokje, afgewisseld met stukjes groente


 

Kauwgomballen


Een
kauwgombal is een kauwgom in de vorm van een bal. Kauwgom (of kauwgum) is een soort snoep waarop slechts gekauwd wordt en dat niet bedoeld is om te worden ingeslikt.
Kauwgom wordt gemaakt op basis van gom, natuurlijke en kunstmatige smaak- en zoetstoffen.
Kauwgomballen zijn er in verschillende formaten, waarbij de grotere kauwgomballen doorgaans van binnen hol zijn. Waar de binnenkant doorgaans wit van kleur is, is de buitenkant met een felle kleur van suiker gemaakt.
Na enkele minuten is de kauwgom van kauwgomballen doorgaans taai en smaakloos.
Kauwgom stimuleert de speekselproductie, verhoogt de concentratie en helpt volgens sommigen het oppervlak van tanden te reinigen.

Als uitvinder van de eerste commercile kauwgum wordt de Amerikaan John Curtis gezien in 1848. In 1870 werd voor het eerst een smaakje toegevoegd aan de gom. Dat gebeurde in Amerika, het belangrijkste kauwgomland van de wereld. De eerste Amerikaanse kauwgomfabriek startte in 1871 en al gauw kwamen er meer. Kauwgom zoals we dat nu kennen werd in Europa gentroduceerd door het Amerikaanse bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog. Zij namen pakjes kauwgom mee vanuit Amerika en deelden dat uit onder de net van oorlog verloste Europeanen.
Kauwgom is al jarenlang n van de meest populaire soorten snoep over de hele wereld.

  • Kauwgomballen (gumballs) worden vaak verkocht vanuit een kauwgomballenautomaat.

Kauwgomballenautomaat

Meer .....

 

Bitterbal


Een
bitterbal is een gefrituurde, kleine ronde bal van vleesragout, met een doorsnee van zo'n 3 5 cm. In feite is een bitterbal een kleine, ronde versie van de vleeskroket.

Bitterballen werden gegeten bij een "
bittertje", vandaar de naam. Een bittertje (ook wel kruidenbitter of een glaasje bitter genoemd) is jenever of brandewijn, waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Hoewel het al lang niet meer zo is dat bitterballen alleen bij een bittertje gegeten worden, worden deze balletjes nog steeds geassocieerd met gezelligheid, feest of borrel.

De bitterbal is een snack die specifiek is voor Nederland en wordt daarbuiten nauwelijks gegeten. Vaak worden bitterballen gegeten met een beetje mosterd.


Bitterbal
Bitterballen zijn n van de meest populaire bittergarnituren

 

Klepon balletjes


Een
Klepon balletje is een in kokos gerold balletje, groen van kleur en met een zoete vulling.
Wie een beetje bekend is met de Indonesische keuken kent deze lekkernij wel. Klepon is kant en klaar te koop in iedere toko. Maar voor wie zin heeft om deze balletjes eens zelf te maken, volgt hier het recept van Klepon.

  • 75 gram geraspte klapper (kokos)
  • 250 gram ketan-meel (kleefrijstmeel)
  • 2 schijfjes gula djawa (Javaanse suiker)
  • klein beetje zout
  • paar druppeltjes groene levensmiddelen kleurstof

Stoom de geraspte kokos een kwartiertje boven kokend water. Meng er een heel klein snufje zout door en spreidt de gestoomde kokos uit op een vlakke ondergrond.
Meng in een kom de ketan-meel met een heel klein beetje zout, enkele druppels groene kleurstof en een scheutje water. Kneedt het tot er een soepel en glad mengsel ontstaat. Maak nu klein balletjes (iets kleiner dan een pingpong bal) en druk er een holletje in. Vul de balletjes met wat gula djawa en druk de holletjes voorzichtig weer dicht. Weer even goed rollen tot een mooi dicht balletje ontstaat. Kook de balletjes in een grote pan met zachtjes kokend water. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken. Vervolgens rol je de balletjes door de kokos.
En ........... selamat makan.

Klepon balletjes
Behalve klepon kent de Indonesische keuken nog heel veel andere lekkernijen.
Op de foto zie je klepon, kue talam en kue lapis (kue=koek)



 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes