Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Klepon balletjes


Een
Klepon balletje is een in kokos gerold balletje, groen van kleur en met een zoete vulling.
Wie een beetje bekend is met de Indonesische keuken kent deze lekkernij wel. Klepon is kant en klaar te koop in iedere toko. Maar voor wie zin heeft om deze balletjes eens zelf te maken, volgt hier het recept van Klepon.

  • 75 gram geraspte klapper (kokos)
  • 250 gram ketan-meel (kleefrijstmeel)
  • 2 schijfjes gula djawa (Javaanse suiker)
  • klein beetje zout
  • paar druppeltjes groene levensmiddelen kleurstof

Stoom de geraspte kokos een kwartiertje boven kokend water. Meng er een heel klein snufje zout door en spreidt de gestoomde kokos uit op een vlakke ondergrond.
Meng in een kom de ketan-meel met een heel klein beetje zout, enkele druppels groene kleurstof en een scheutje water. Kneedt het tot er een soepel en glad mengsel ontstaat. Maak nu klein balletjes (iets kleiner dan een pingpong bal) en druk er een holletje in. Vul de balletjes met wat gula djawa en druk de holletjes voorzichtig weer dicht. Weer even goed rollen tot een mooi dicht balletje ontstaat. Kook de balletjes in een grote pan met zachtjes kokend water. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken. Vervolgens rol je de balletjes door de kokos.
En ........... selamat makan.

Klepon balletjes
Behalve klepon kent de Indonesische keuken nog heel veel andere lekkernijen.
Op de foto zie je klepon, kue talam en kue lapis (kue=koek)



 

Chocolade balletjes


Chocolade balletjes
zijn in zeer veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Er kan gebruikt gemaakt zijn van melk chocolade, pure chocolade, witte chocolade of een combinatie van deze verschillende smaken.
Ook de vulling is voor elke soort weer anders. De meeste chocolade balletjes hebben binnenin als vulling een romige chocolade mengsel. Aan de vulling kan als extra ingredint bijvoorbeeld toegevoegd zijn: marsepein, noga, vruchtjes of nootjes. Verder kan er ook sterke drank zijn toegevoegd, met name likeur.


Chocolade kookboek

Chocola - MacFadden, C.
Meer dan 200 recepten. De geschiedenis van en onze relatie met chocola.
chocolade

500 chocoladegerechten

Voorbeelden van heel bekende chocolade balletjes zijn de "truffels" en de chocolade balletjes "Ferrero Rocher".

  • Truffel
    Een chocolade truffel is een klein balletje gemaakt van chocolade en "ganache". Ganache is een chocolade mengsel met room en soms ook boter. Chocolade truffels kunnen extra op smaak worden gebracht door toevoeging van likeur of essences. De truffels worden gecoat met pure cacaopoeder. Echte truffels worden nog steeds met de hand gemaakt en zijn dan ook vrij prijzig.
    Chocolade truffels zijn genoemd naar de truffels die men vindt in de grond. De bekende peperdure delicatesse paddestoelen. De meeste truffels uit de grond zijn donker van kleur en hebben een ruw oppervlak. Zo ook chocolade truffels en chocolade truffels zijn zeker ook een delicatesse.

    truffels, heel bekende chocolade balletjes
    Truffels, n van de meest bekende chocolade balletjes

  • Ferrero Rocher
    Ferrero Rocher is een balvormige chocolade-lekkernij, geproduceerd door Ferrero SpA. Ferrero SpA is een Italiaans fabriek van diverse, bekende chocolade producten. Maar ook Tic Tac, de wereldbekende pepermunt pastilles, zijn een product van Ferrero.
    Het bedrijf werd in 1946 opgericht door Pietro Ferrero in Alba, Itali. Ferrero SpA heeft nu meer dan 19.000 werknemers en is nog steeds in het bezit van de Ferrero familie.
    Een Ferrero Rocher bestaat uit een hele geroosterde hazelnoot, welke omsloten is door een krokant laagje gevuld met hazelnoot creme. Het geheel is daarna bedekt met melk chocolade en fijngehakte stukjes hazelnoot. Deze delicatessen worden individueel verpakt in goudkleurige papierfolie en vervolgens in meer of mindere luxe dozen verkocht.

Ferrero Rocher, een heerlijk chocolade balletje
Ferrero Rocher, een balvormige chocolade-lekkernij



 

Toverballen


Een
toverbal is een kogelronde, kleine bal, die is opgebouwd uit verschillende zoete laagjes met verschillende kleuren. In de mond verandert de kleur van het stuk snoep regelmatig, waardoor het "betoverd" lijkt, vandaar de naam toverbal.

Een toverbal is een snoepgoed, dat met name populair is bij kinderen. Nederlanders eten gemiddeld elf kilo snoep per jaar. Toverballen behoren tot het
Oud-Hollandse snoepgoed.

Hieronder een willekeurige greep uit het grote assortiment Oud-Hollandse snoepgoed. Voor velen onder ons een stukje jeugd-sentiment.

Toverbal_Oud-Hollands snoepgoed


Snoep
Drogisterij.net, Groot assortiment, Vaste klanten 10% korting, Gratis bezorgd v.a ? 60,-

 

Soepballetjes


Een
soepballetje is een klein vleesballetje gemaakt van rund- en varkensvlees of uit puur rundvlees en heeft een gemiddelde diameter tussen de 2 en 2,5 cm. Het gewicht van een doorsnee soepballetje is ongeveer 2,5 gram.
Deze smakelijke vleesballetjes worden gebruikt om allerlei soorten soepen te verrijken, zoals tomatensoep en groentesoep.

Er zijn zogenaamde kant en klare, voorgegaarde balletjes te verkrijgen die een besparing opleveren op de bereidingstijd van de soep. Maar zelf maken kan natuurlijk ook, wel moeten de balletjes dan ongeveer
10 minuten meegekookt worden met de soep om goed gaar te kunnen worden.


Soepballetjes
Tomatensoep met soepballetjes





 

Eierbal


Een
eierbal bestaat uit een hard gekookt ei in ragout, dat vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd.
Een eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria's te verkrijgen. Buiten die regio's heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. Wat de vlaai is voor Limburg, dat is de eierbal voor Groningen en omstreken. Je kunt geen cafetaria beginnen als je geen eierbal in je assortiment hebt. Vaak worden eierballen nog ambachtelijk gemaakt in een laagje eigengemaakt ragout volgens "geheim" recept.

In Nederland wordt de bal op verschillende manieren gemaakt. Een variant hierop is het "
friet-ei", waarbij het in ragout gedrenkte ei eerst in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland. De eierbal wordt in Zuid-Nederland vrijwel altijd benaamd als friet-ei, en het verschilt per verkooppunt wat men onder een friet-ei verstaat.

De eierbal komt van origine uit Schotland. De snack gaat in Groot-Brittanni door het leven onder de naam "Scotch Egg". De bal bestaat daar uit een met gehakt omkleed ei met een paneerlaag. Scotch Eggs waren oorspronkelijk bedoeld als snack bij een picknick.


Eierbal
Een eierbal uit de muur trekken, is in Groningen een alledaags gebeuren




 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes