Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Soepballetjes


Een
soepballetje is een klein vleesballetje gemaakt van rund- en varkensvlees of uit puur rundvlees en heeft een gemiddelde diameter tussen de 2 en 2,5 cm. Het gewicht van een doorsnee soepballetje is ongeveer 2,5 gram.
Deze smakelijke vleesballetjes worden gebruikt om allerlei soorten soepen te verrijken, zoals tomatensoep en groentesoep.

Er zijn zogenaamde kant en klare, voorgegaarde balletjes te verkrijgen die een besparing opleveren op de bereidingstijd van de soep. Maar zelf maken kan natuurlijk ook, wel moeten de balletjes dan ongeveer
10 minuten meegekookt worden met de soep om goed gaar te kunnen worden.


Soepballetjes
Tomatensoep met soepballetjes

 

Eierbal


Een
eierbal bestaat uit een hard gekookt ei in ragout, dat vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd.
Een eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria's te verkrijgen. Buiten die regio's heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. Wat de vlaai is voor Limburg, dat is de eierbal voor Groningen en omstreken. Je kunt geen cafetaria beginnen als je geen eierbal in je assortiment hebt. Vaak worden eierballen nog ambachtelijk gemaakt in een laagje eigengemaakt ragout volgens "geheim" recept.

In Nederland wordt de bal op verschillende manieren gemaakt. Een variant hierop is het "
friet-ei", waarbij het in ragout gedrenkte ei eerst in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland. De eierbal wordt in Zuid-Nederland vrijwel altijd benaamd als friet-ei, en het verschilt per verkooppunt wat men onder een friet-ei verstaat.

De eierbal komt van origine uit Schotland. De snack gaat in Groot-Brittanni door het leven onder de naam "Scotch Egg". De bal bestaat daar uit een met gehakt omkleed ei met een paneerlaag. Scotch Eggs waren oorspronkelijk bedoeld als snack bij een picknick.


Eierbal
Een eierbal uit de muur trekken, is in Groningen een alledaags gebeuren
 

Fish Balls


Fish Balls
(visballetjes ) vormen met name in Zuidoost Azi een onderdeel van het alledaagse eten. Deze kleine balletjes zijn gemaakt van witte, fijngemaakte vis vermengd met ei, meel en kruiden en vonden hun oorsprong in de ChaoShan keuken. Er zijn diverse bereidingswijzen mogelijk. Fish Balls kun je koken, stomen of frituren. De gefrituurde Fish Balls worden meestal geserveerd met pittige dipsauzen en zijn een gewilde snack.


Er zijn verschillende soorten Fish Balls:
  • De ene soort is kleiner in grootte, geel in kleur en gewoonlijk gemaakt van goedkoper haai vlees, en wordt verkocht in "koorden". Elk koord bevat vijf tot zeven visballetjes gestoken op een bamboe vleespen. Gewoonlijk verkocht bij straatventers, vaak gegeten met gestoomde rijstbroodjes en is n van de populairste "op straat klaargemaakte etenswaren" van Hong Kong.
  • De andere soort is groter, wit van kleur en gemaakt van duurder visvlees. Deze Fish Balls hebben een aanzienlijk verschillende textuur en smaak. Dit soort visballetjes wordt gewoonlijk gegeten met noedels bij restaurants in soepen of droge gerechten.

Fish Balls
Fish Balls in soep met mie, groentes en schijfjes paddestoelen

Fish Balls
Fish Balls in droge gerechten, hier met mie, taog en paddestoelen
 

Kttbullar, Zweedse vleesballetjes


Zweedse vleesballetjes, op z'n Zweeds Kttbullar (letterlijk vertaald: "vleesballen"), zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Deze kleine, traditionele gehaktballetjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix "Allroundkrydda".

De Zweden eten ze vaak in combinatie met een roomsaus, aardappelpuree en een schep jam. Maar Kttbullar worden ook als snack gegeten bij de borrel en ook als broodbeleg. Daarnaast is het een typisch, nationaal gerecht voor Kerstmis.

In Nederland zijn de Zweedse vleesballetjes vooral bekend geworden door de IKEA-warenhuizen waar ze in het restaurant op de menukaart staan. Deze vleesballetjes zijn heel populair bij de klanten van dit Zweedse warenhuis.
Op de afdeling "Swedish Food Market" in de IKEA vestigingen kun je zelfs kant en klaar pakketten kopen om
Kttbullar thuis zelf te maken. Smaklig mltid.

Zweedse vleesballetjes
IKEA's kant en klaar pakket: Zweedse vleesballetjes,
met rode bosbessen confituur en roomsaus 

bamibal


Een bamibal en nasibal is een bal gemaakt uit respectievelijk bami of nasi, dat omhuld is met een doorhaalvloeistof en paneermeel en vervolgens is gefrituurd.
Deze ballen met een gefrituurd deegkorstje en hun specifieke vulling zijn typisch Nederlandse producten. In het buitenland kent men de bamibal en nasibal niet.
Vaak worden de bamibal en nasibal wel bal genoemd, maar is de vorm van deze snack platter, meer als een schijf. Bamischijf of nasischijf dus.
In Nederland zijn de bamibal en nasibal populaire zogenaamde "
fast food" of "junk food" snacks, die op de menulijst staan van bijna elke snackbar.

Bami- en Nasiballen worden vaak ook "uit de muur" gehaald, bij automatieks. Een automatiek is een verkoopautomaat die aan het begin van de 20e eeuw ontstaan is en in de jaren '50 en '60 steeds bekender werd als vorm van zelfbedienings-snackrestaurant. Weer zo'n typisch Nederlands fenomeen. Bij snackbarketen Febo speelt de automatiek een grote rol.
De snacks worden achter een muur met verwarmde vakjes klaargemaakt. De vakjes zijn verbonden met een muntautomaat. Na het inwerpen van het juiste bedrag kan het glazen deurtje van een vakje worden geopend en de snack uit het vakje worden gehaald. Vaak is naast de muur met vakjes een open hal met enkele tafeltjes aanwezig waar de snacks genuttigd kunnen worden. De populaire uitdrukking voor het eten in een automatiek is "uit de muur eten".

Bamibal & Nasibal_automatiek
Bami- en nasiballen worden vaak uit de muur gehaald bij een automatiek

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 2 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes