Home

PostHeaderIcon Bijzondere Ballen

Hl Bijzondere Ballen


Dit gedeelte van de website gaat over
hl bijzondere ballen.
Ballen, Balls, Spheres, ballen in de ruimste zin van het woord. En het woord "bal" slaat niet per definitie altijd op de letterlijke betekenis van dit woord.
Veel van deze ballen zijn behalve heel bijzonder ook absoluut uniek; er is er maar n van.
Over elke bijzondere bal die vermeld wordt, is veel informatie te lezen. Uiteraard toegelicht met foto's. Sommige van deze ballen zullen algemeen bekend zijn, maar de meerderheid niet en zijn alleen daarom al interessant genoeg om er kennis van te nemen.

De lijst van hl bijzondere ballen is willekeurig aangelegd en zal nooit compleet zijn of worden. Suggesties zijn altijd welkom, de enige voorwaarde die geldt om in aanmerking te komen voor vermelding, is dat het daadwerkelijk een bijzondere bal moet zijn, letterlijk of figuurlijk.

 

The Isis Adventure Puzzle Ball


The Isis Adventure Puzzle Ball
is een puzzel in de vorm van een bal en gebaseerd op een Egyptische cryptex.
The Isis Adventure Puzzle Ball, of kort weg ?The Isis?, is volgens zeggen de moeilijkste puzzel ter wereld. Het is een uitdaging voor de meest ervaren puzzelexpert.
De puzzel is vernoemd naar de Egyptische godin Isis, die het symbool is van de vruchtbaarheid.

The Isis Adventure Puzzle Ball
Egyptische godin Isis

The Isis is een interactieve denkpuzzel waarbij je - naast het openen van The Isis - ook nog de nodige gecodeerde vragen moet oplossen, die je kunnen helpen bij het vinden van de Gouden Piramide.
De Egytische tekens op The Isis hebben duizenden manieren om in te stellen. Door onder meer te draaien met de drie ringen en het gebruiken van de bovenste drukknop moet je zien je Isis te openen.
Elke Isis is uniek en vereist een andere combinatie om de bal te openen. Er zijn letterlijk miljoenen combinaties mogelijk.

The Isis Adventure Puzzle Ball

Hoe gaat het in zijn werk:
Je registreert je Isis op het internet op de Isis Adventure Website en je krijgt dan 10 gecodeerde hints, die je in staat moeten stellen om de Isis te openen. Kraak de codes en deze zullen je helpen de Isis te openen.
Mocht je de Isis geopend krijgen dan vind je binnenin een speciale code-sleutel met een volgnummer. Dit volgnummer kun je opgeven op de website en vervolgens kun je meespelen voor het Piramide Spel.
Los de vragen van het Piramide Spel op en deze zullen je naar een
Gouden Piramide wijzen en een password toekennen. Dit password zal n van de Gouden Piramides van Isis openen die op locaties in heel de Benelux geplaatst zijn. Elke piramide bevat een gouden muntstuk ter waarde van enkele honderden Euro's en een aantal zilveren muntstukken met elk een waarde van tientallen Euro's.

The Isis Adventure Puzzle Ball
Met het juiste password kun je n van de Gouden Piramides van Isis openen

De Isis die nu wordt verkocht is de eerste puzzel van een reeks van 5 Isis Puzzels die op de markt gebracht worden. De tweede Isis zal moeilijker zijn dan de eerste. De derde, vierde en vijfde Isis-lancering vormen eveneens stuk voor stuk een grotere uitdaging.
De Isis 1 werd uitgebracht op 7 juli 2006 in de UK en de jacht op de schat werd gestart op 25 september 2006.
In de Benelux begon de klopjacht op de Gouden Piramides van Isis op
1 september 2007.

De Isis bal is het geesteskind van de Britse uitvinder
Andrew Reeves, die drie jaar lang werkte aan dit product en omgerekend zo'n 250.000 euro in het ontwerpen van de Isis stak. "De Isis is echt iets om de meest scherpzinnige en intellectuele geest uit te dagen", zegt Reeves. "Als je eenmaal aan het avontuur bent begonnen, wordt het echt een obsessie en kun je niet eerder stoppen dan dat de code is gekraakt ..... maar het zou kunnen dat je die nooit vindt."

De Isis bal is vervaardigd van een legering van de hoogste kwaliteit aluminium en wordt mooi gepresenteerd in een stevige luxe houten doos met hoogglansafwerking. De Isis bal wordt vervaardigd door de firma Sonicwarp Limited, opgericht in maart 2001 door Andrew Reeves. Elke Isis Adventure Puzzle Ball is uniek en elke bal is met de hand gemaakt in de UK.
The Isis Adventure Puzzle Ball is niet bepaald goedkoop. Deze extreem coole puzzel kost ongeveer 160 euro.

The Isis Adventure Puzzle Ball
The Isis Adventure Puzzle Ball wordt geleverd in een luxe houten doos met hoogglansafwerking


 

De Gouden Bal
De Gouden Bal (Ballon d'r)

Wat is de Ballon d'Or?
De
Ballon d'Or oftewel de Gouden Bal is een prestigieuze Award die vanaf 1956 jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Europese voetballer van het jaar. Deze prijs is een initiatief van het Franse tijdschrift "France Football". Wie winnaar wordt, wordt bepaald door een panel van voetbaljournalisten uit alle landen die zijn aangesloten bij de UEFA (the Union of European Football Associations). De winnaar heeft in hun ogen het afgelopen kalenderjaar het best gepresteerd.

Oorspronkelijk konden de journalisten alleen stemmen op Europese voetballers die speelden bij Europese clubs. In 1995 werden deze regels veranderd. Er mocht nu ook gestemd worden op niet-Europese spelers, vermits ze wel speelden bij een Europese voetbalcub. In dat zelfde jaar werd dan ook de eerste niet-Europeaan winnaar van de Ballon d'Or, namelijk de Liberiaan George Weah, destijds spits bij AC Milan.

In 2007 werden de regels opnieuw gewijzigd. Nu konden spelers van elke nationaliteit winnaar worden en ongeacht het land waarin hun club gehuisvest was. Dus vanaf 2007 kon iedere voetbalspeler ter wereld deze fel begeerde prijs in de wacht slepen. Als gevolg van de nieuwe regel werd ook het aantal journalisten dat mocht stemmen opgehoogd. Was dit aantal in 2006 nog 52 Europese verslaggevers; nu werd dit aangepast tot 96 voetbaljournalisten van over de hele wereld.

Opvallend is dat bijna alle winnaars aanvallers en aanvallende middenvelders zijn. De laatste keer dat een verdediger de prijs won, was in 1990 door Lothar Matthaus. Sindsdien zijn het de spitsen die de lijst domineren. Lev Yashin, die de prijs in 1963 won, is de eerste en tot heden de enige keeper in het rijtje. De man uit het huidige Rusland speelde indertijd bij Dynamo Moskou en wordt als n van de allerbeste keepers ooit beschouwd.

Het ontstaan van de Ballon d'Or
Deze bijzondere Award was bedacht in 1956 door
Gabriel Hanot, die destijds hoofdredacteur was van France Football. France Football is een twee-wekelijks magazine over voetbalnieuws van over de hele wereld en werd voor het eerst uitgebracht in 1946. Het is n van de grootste sportbladen in Europa.

De Gouden Bal
Gabriel Hanot - Bedenker van de Gouden Bal

Gabriel Hanot werd geboren op 6 november 1889 in de Franse plaats Arras. Hij overleed op 10 augustus 1968. Hanot was destijds een hele goede voetbalspeler en na zijn sportcarrire werd hij journalist, editor bij L'quipe, een Frans dagblad wat geheel gewijd is aan sport. Ondanks zijn indrukwekkende sportcarrire wordt Hanot het meest herinnerd als degene die verantwoordelijk is voor heel veel innovaties bij het Europees voetbal. De belangrijkste hiervan was de introductie van de Europa Cup, de tegenwoordige Champions League. De Champions League is nog steeds het belangrijkste toernooi in het professioneel clubvoetbal van Europa. Daarnaast gaat Hanot de geschiedenis in als bedenker van de Ballon d'Or. Toen Hanot werkzaam was bij het tijdschrift "France Football" werd dit idee geboren. Hij vroeg in 1956 zijn collega's om te stemmen voor de beste speler van het jaar in Europa. Aldus was de Ballon d'Or geboren. Nog immer wordt deze prestigieuze Award door de meeste voetbalspelers beschouwd als de grootste eer die je ten deel kan vallen. De eerste speler die deze Gouden Bal mocht ontvangen was Stanley Matthews, destijds middenvelder bij de Engelse voetbalclub Blackpool. Matthews wordt door velen beschouwd als n van de beste spelers die Engeland ooit heeft voortgebracht, en die een uitzonderlijk lange voetbalcarrire had. Zijn bijnaam is "The Wizard of the Dribble".

Nederland en de Ballon d'Or
Nederlanders die de prijs in het verleden wonnen zijn:

  • Johan Cruijff (1971, 1973, 1974)
  • Ruud Gullit (1987)
  • Marco van Basten (1988, 1989, 1992)

De Gouden Bal
Foto: Johan Cruijff met de Gouden Bal / 20-11-1974

Johan Cruijff, Marco van Basten en Michel Platini zijn de enige spelers die de prijs ooit drie keer in ontvangst mochten nemen.

  • Hier volgt de lijst met namen van voetballers die ooit de Gouden bal wonnen:

2009: Lionel Messi, Argentini (Barcelona, aanvaller)
2008: Cristiano Ronaldo, Portugal (Manchester United, vleugelaanvaller)
2007: Kaka (Ricardo Izecson dos Santos Leite), Brazili (AC Milan, middenvelder)
2006: Fabio Cannavaro, Itali (Juventus/Real Madrid, verdediger)
2005: Ronaldinho, Brazili (Barcelona, middenvelder)
2004: Andriy Shevchenko, Oekraine (AC Milan, spits)
2003: Pavel Nedved, Tsjechi (Juventus, middenvelder)
2002: Ronaldo, Brazili (Real Madrid, spits)
2001: Michael Owen, Engeland (Liverpool, spits)
2000: Luis Figo, Portugal (Real Madrid, middenvelder)
1999: Rivaldo, Brazili (Barcelona, middenvelder, spits)
1998: Zinedine Zidane, Frankrijk (Juventus, middenvelder)
1997: Ronaldo, Brazili (Inter Milan, spits)
1996: Matthias Sammer, Duitsland (Borussia Dortmund, middenvelder)
1995: George Weah, Liberia (AC Milan, spits)
1994: Hristo Stoichkov, Bulgarije (Barcelona, spits)
1993: Roberto Baggio, Itali (Juventus, spits)
1992: Marco van Basten,
Nederland (AC Milan, spits)
1991: Jean-Pierre Papin, Frankrijk (Olympique Marseille, spits)
1990: Lothar Matthaus, Duitsland (Inter Milan, verdediger)
1989: Marco van Basten,
Nederland (AC Milan, spits)
1988: Marco van Basten,
Nederland (AC Milan, spits)
1987: Ruud Gullit,
Nederland
(AC Milan, spits)
1986: Igor Belanov, Rusland (Dynao Kiev, spits)
1985: Michel Platini, Frankrijk (Juventus, middenvelder)
1984: Michel Platini, Frankrijk (Juventus, middenvelder)
1983: Michel Platini, Frankrijk (Juventus, middenvelder)
1982: Paolo Rossi, Itali (Juventus, spits)
1981: Karl-Heinz Rummenige, Duitsland (Bayern Munchen, spits)
1980: Karl-Heinz Rummenige, Duitsland (Bayern Munchen, spits)
1979: Kevin Keegan, Engeland (Hamburg, spits)
1978: Kevin Keegan, Engeland (Hamburg, spits)
1977: Alan Simonsen, Denemarken (Borussia Munchengladbach, spits)
1976: Franz Beckenbauer, Duitsland (Bayern Munchen, verdediger)
1975: Oleg Blokhin, Rusland (Dynamo Kiev, spits)
1974: Johan Cruijff,
Nederland (Barcelona, middenvelder)
1973: Johan Cruijff,
Nederland (Barcelona, middenvelder)
1972: Franz Beckenbauer, Duitsland (Bayern Munchen, verdediger)
1971: Johan Cruijff,
Nederland (Ajax, middenvelder)
1970: Gerd Muller, Duitsland (Bayern Munchen, spits)
1969: Gianni Rivera, Itali (AC Milan, spits)
1968: George Best, Noord-Ierland (Manchester United, spits)
1967: Florian Albert, Hongarije (Ferencvaros, spits)
1966: Bobby Charlton, Engeland (Manchester United, middenvelder)
1965: Eusebio, Portugal (Benfica, spits)
1964: Denis Law, Schotland (Manchester United, spits)
1963: Lev Yashin, Rusland (Dynamo Moskou, keeper)
1962: Josef Masopust, Tsjechoslowakije (Dukla Prague, middenvelder)
1961: Omar Sivori, Argentini/Itali (Juventus, spits)
1960: Luis Suarez, Spanje (Barcelona, spits)
1959: Alfredo di Stefano, Argentini/Spanje (Real Madrid, middenvelder/spits)
1958: Raymond Kopa, Frankrijk (Real Madrid, middenvelder)
1957: Alfredo di Stefano, Argentini/Spanje (Real Madrid, middenvelder/spits)
1956: Stanley Matthews, Engeland (Blackpool, middenvelder)

  • Hieronder enkele foto's van winnaars van De Gouden Bal van de afgelopen jaren.
De Gouden Bal
Winnaar 2009 van De Gouden Bal is Lionel Messi,
aanvaller bij Barcelona

De Gouden Bal
Winnaar 2008 van De Gouden Bal is Cristiano Ronaldo,
vleugelaanvaller bij Manchester United


De Gouden Bal
Winnaar 2007 van De Gouden Bal is Kaka, middenvelder bij AC Milan

De Gouden Bal
In november reikte de Italiaanse filmster Monica Bellucci in Parijs de
Gouden Bal trofee 2006 uit aan Real Madrid's verdediger Fabio Cannavaro

De Gouden Bal
Winnaar 2005 van De Gouden Bal is Ronaldinho, middenvelder bij FC Barcelona

De Gouden Bal  (Ballon d'Or)
De Gouden Bal winnaar 2004 AC Milan spits Andriy Shevchenko

 

Krishna?s Boterbal


Krishna's Boterbal
is een gigantisch, natuurlijk rond stuk rots bovenop een heuvel in Mamallapuram, in het zuiden van India. Deze rots staat in een onwaarschijnlijk evenwicht; het lijkt alsof deze grote balvormige rots balanceert en dat het minste zetje hem naar beneden kan doen rollen. Deze natuurlijke curiositeit staat daar al voor eeuwen en niemand weet waarom het nooit weggerold is.
Krishna?s Boterbal is een echte trekpleister voor toeristen.

Waarom noemen ze deze grote balvormige rots ?Krishna?s Boterbal?? Hier volgt de uitleg.
De god Krishna is n van de belangrijkste avatars van Vishnu en n van de populairste goden in het Hindoesme. Het woord ?avatar? komt uit het Sanskriet (avatāra), letterlijk ?de neerdalende? en betekent hier ?de incarnatie?.
Krishna betekent ?zwart? in het Sanskriet en zou van oorsprong de god van de herders zijn van de bevolking in India met een donkerder huidskleur. Krishna wordt dan ook meestal afgebeeld met een donker blauwe of zwarte huid.
Een andere naam voor Krishna is ?
Navanitachora" dat "boterdief? betekent (Navanita = boter). Krishna wordt vaak uitgebeeld als jongeling die kattenkwaad uithaalt of heldhaftige daden verricht.

Krishna?s Boterbal_dans
Beeldje van de jonge Krishna die de Boterdans uitvoert

Dit beeld van een dansende figuur stelt de jonge Krishna voor.
De sieraden die hij draagt, zijn kenmerkend voor jonge prinsen. Krishna is te herkennen aan het voorwerp dat hij in zijn rechterhand houdt: een boterbal.
Als kind bracht Krishna de Gopi's in verrukking en verwarring door hun boter te stelen, daarna voerde hij volgens het verhaal een vreugdedans uit. ?Gopi? is het Sankriet woord voor herdersmeisje van de koeien. Melk is het symbool van onze liefde, die wordt gezuiverd wanneer zij wordt geofferd aan God. Het karnen is het zuiveringsproces. Het resultaat (de boter) is zuivere toewijding die door God wordt aanvaard ("gestolen").

Krishna?s Boterbal
Schilderij waarop Krishna is afgebeeld flirtend met de Gopi's

 


 

The Sphere
The Sphere, vr 11 september 2001


The Sphere
is een grote bronzen sculptuur in de vorm van een bal op een voetstuk van zwart graniet gemaakt in 1971 door de Duitse kunstenaar Fritz Koenig.
Vr de aanslagen van 11 september 2001 stond the Sphere in de fontein van de World Trade Center Plaza (the Austin J. Tobin Plaza), in Battery Park, Manhattan, New York City.
Het kunstwerk was bedoeld als symbool voor wereldvrede door wereldhandel. De terroristische aanslagen hebben weliswaar de Twin Towers kunnen verwoesten, maar niet The Sphere.

The Port Authority of New York and New Jersey ? eigenaar van het World Trade Center ? had eigenlijk kunstenaar Henry Moore opdracht willen geven tot het vervaardigen van een groots kunstwerk voor het WTC-complex. Op aandringen van architect Minoru Yamasaki, ontwerper van de Twin Towers, is de keuze uiteindelijk gevallen op Fritz Koenig. Yamasaki had diverse werken gezien van Koenig in de Staempfli Gallery en was meer dan gecharmeerd geraakt van de kunstwerken van deze beeldhouwer. Kunstenaar Fritz Koenig, geboren in 1924 in het Duitse Wrzburg, studeerde beeldhouwkunst aan de Akademie der Bildende Knste in Mnchen.

Koenig begon aan zijn opdracht in 1967 en voltooide The Sphere 4 jaar later, op tijd voor de opening van de Twin Towers. De officile naam door Koenig gegeven voor deze sculptuur is
?Gre Kugelkaryatide?
(Great Spherical Caryatid), maar de New Yorkers gaven het al gauw de bijnaam ?The Sphere?.
Het enorme kunstwerk roteerde 1x in de 24 uur en werd al gauw een populaire lunch-plaats
bij mooi weer de werkers in het WTC in Battery Park, Manhattan, het financile hart van New York.
Het gehele kunstwerk, gemaakt van 52 gegoten bronzen segmenten en een voetstuk van staal, woog oorspronkelijk 22,5 ton en had een totale hoogte van 7,62 meter. Het bal-vormige gedeelte had een diameter van 4,6 meter.

The Sphere
The Sphere, een populaire lunch-plaats bij mooi weer voor de werkers in het WTC

Na de aanslagen werd the Sphere onder het puin van de ingestorte WTC torens ("Ground Zero") vandaan getrokken. Haast ongelooflijk is het dat deze sculptuur grotendeels intact gebleven is. The Sphere
Het is het enige kunstwerk in en rond de Twin Towers dat de aanslagen overleefd heeft. Uiteraard zitten er deuken en scheuren in, maar structureel is het heel gebleven. Wel zijn de ?littekens? goed zichtbaar; ze bevestigen dat dit kunstwerk getuige is geweest van de aanslag van 11 september.
Gehavend en wel, zonder gerepareerd te zijn geworden, werd the Sphere op 11 maart 2002 terug geplaatst in Battery Park, tegenover Castle Clinton aan het begin van the Eisenhower Mall. En op 11 september 2002, precies een jaar na de aanslag, werd er een eeuwig brandende vlam aan toegevoegd ter gedachtenis aan alle slachtoffers van deze terroristische aanslag. De herinnering en opoffering zal nooit mogen worden vergeten. The Sphere is nu een herdenkingplaats geworden en een teken van hoop en de onverwoestbare geest van Amerika.

The Sphere
Op 11 september 2002, precies een jaar na de aanslag, werd er een eeuwig brandende vlam geplaatst bij the Sphere

Er zijn bankjes geplaatst om het monument, zodat je even rustig de tijd kunt nemen om deze verschrikkelijke gebeurtenis tot je door te laten dringen. In dit gedeelte van Battery Park zijn nog meerdere monumenten terug te vinden.
The Sphere is een mega toeristische attractie geworden, niet alleen omdat het een herdenkingplaats is, maar ook door het feit dat een ieder zich erover verwondert dat dit kunstwerk de aanslagen van 11 september overleefd heeft.
The Sphere zal terug gezet worden op zijn oorspronkelijke plaats wanneer the Freedom Tower (het nieuwe WTC) afgebouwd is. Naar verwachting zal dit in 2009 klaar zijn.
De letterlijke woorden van kunstenaar Koenig als reactie op alle gebeurtenissen: ?It was a sculpture, now it's a monument. It now has a different beauty, one I could never imagine. It has its own life - different from the one I gave to it.?

De tekst die bij dit gedenkteken werd geplaatst, luidt als volgt:
For three decades, this sculpture stood in the plaza of the World Trade Center. Entitled "The Sphere", it was conceived by artist Fritz Koenig as a symbol of world peace. It was damaged during the tragic events of September 11, 2001 but endures as an icon of hope and the indestructible spirit of this country. The Sphere was placed here on March 11, 2002 as a temporary memorial to all who lost their lives in the terrorist attacks at the World Trade Center.
This eternal flame was ignited on September 11, 2002 in honour of all those that were lost. Their spirit and sacrifice will never be forgotten.

The Sphere
De tekst die bij The Sphere als aandenken is geplaatst

 

Meer .....

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 4

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes