Onde Onde bal
Een Onde Onde bal wordt veel gegeten in Indonesië, omdat hij behalve lekker ook uitermate voedzaam is. Dit komt door de katjang idjoe die erin zit. Een heel proteïnerijke boon. Behalve katjang idjoe is in deze bal ook kokosmelk, palmsuiker en sesamzaad verwerkt.
Door het ontbreken van vlees is de Onde Onde bal tevens heel geschikt voor vegetariërs als bron van eiwitten.
Onde Onde kun je kant en klaar kopen in de toko of zelf maken. Hieronder staat het recept.
Ingrediënten:
- 300 gr katjang idjoe
(katjang idjoe = mung bonen: kleine groene sojabonen met een
milde smaak.) - dikke santen (dikke kokosmelk)
- 2 sliertjes daon pandang (geeft een heel mild aroma)
- wat bloem
- 3 rondjes gula djawa (Javaanse suiker)
- 500 gr ketan-meel (kleefrijstmeel)
- zout
- sesamzaad
Bereiding van de vulling:
Laat de katjang idjoe 1 nacht weken. Kook ze vervolgens met zout naar smaak in zoveel water dat ze net onder staan. Voeg, als ze zacht zijn, de goela djawa en pandang toe en laat die mee koken tot het geheel gebonden is. Voeg op het laatst de santen toe en bind het geheel met wat bloem tot de vulling dik is.
Bereiding van het omhulsel:
Kneed van het ketan-meel met wat zout en santen een deeg en maak er ballen van zo groot als een gehaktbal. Plet ze op de hand, vul ze met het vullingmengsel en sluit ze (het deeg moet goed om de vulling zitten). Rol de balletjes door het sesamzaad, bak ze in de hete olie en laat ze uitlekken.
Katjang idjoe is het hoofdbestanddeel van Onde Onde
< Vorige | Volgende > |
---|