Mochi balls
Mochi balls overgoten met een zoete soyasaus
Mochi balls zijn er in diverse soorten. Het zijn ballen gemaakt van "Mochigome", een Japanse soort kleefrijst of te wel "glutinous rice". Dit is een Aziatische zoete rijstsoort met een korte korrel die heel erg plakkerig wordt door het koken. Vandaar de naam: glue = lijm
Mochitsuki = Het maken van Mochi, een feestelijke traditie in Japan om het Japanse Nieuwjaar (Shogatsu) te vieren.
Mochi balls worden voor diverse gerechten gebruikt en kunnen verschillende afmetingen hebben. In soep, als snack al of niet gegrild met nori en een zoete soyasaus, of verwerkt tot Mochi ice cream balls. Dit laatste is een heel populaire lekkernij. Het zijn Mochi balls met een diameter van circa 5 cm, gevuld met ice cream, in verschillende smaken. Deze ballen werden uitgevonden en op de markt gebracht door de Lotte Group, een groot internationaal voedselconcern opgericht in 1948 in Tokyo door Shin Kyuk-Ho, een Zuid-Koreaanse zakenman.
Mochitsuki op de traditionele manier is een echte ceremonie in Japan:
Het eten van Mochi balls kan link zijn. Elk jaar na Oud en Nieuw lees je in de Japanse media dat mensen door het eten van deze ballen zijn overleden. De slachtoffers zijn met name bejaarden en jonge kinderen. Ze stikken in de ballen omdat ze een te grote hap nemen en/of niet goed kauwen, waardoor je de kleverige Mochi ball niet kunt doorslikken.
< Vorige | Volgende > |
---|