IJsballetjes
IJsballetjes of bolletjes zijn balletjes van zogenaamd "schepijs", die met een speciale ijslepel uit een grote bak worden geschept. Zo'n balletje wordt dan op een hoorntje of tussen twee wafeltjes geserveerd. Of de balletjes worden in een klein bakje gedaan en geserveerd met een klein plastik of houten lepeltje. Het kan natuurlijk ook veel uitgebreider geserveerd worden, indien ijsballetjes een onderdeel vormen van een ijsdessert in een ijssalon of restaurant. Schepijs wordt vaak verkocht vanuit de snackbar of vanuit een echte ijsco-kar. En natuurlijk kun je thuis je eigen schepijs eten, want schepijs is ook gewoon verkrijgbaar in grote bakken bij de supermarkt.
Schepijs is in een enorm aantal smaken verkrijgbaar: chocolade, aardbei, vanille, citroen, walnoot, tiramisu, amaretto, pistache, malaga, appel, stracciatella, enz. enz.
De beste temperatuur om schepijs te bewaren en makkelijk te kunnen scheppen is tussen de -12ºC en -14ºC.
Schepijs is meestal roomijs. Roomijs is een variant van consument-ijs en heeft minimaal 8% melkvet. Andere varianten zijn Melkijs (2,5% melkvet), Italiaans ijs (luchtig geklopt waterijs zonder melk met veel fruitpuree of vruchtensappen), Granite (hard vruchtenijs op basis van suikersiroop) en Parfait (een luchtige variant van roomijs).
Een andere benaming voor Italiaans ijs is Gelato. Gelato is het Italiaanse woord voor "bevroren" en komt van het woord "gelare" wat "bevriezen" betekent.
De geschiedenis van eetbaar ijs is er één die ver terug gaat. IJs wordt namelijk al sedert een aantal millennia bereid. Hoewel de Romeinen, de Grieken en de Perzen in hun tijd de delicatesse achter het koude goedje al erkenden, staat vast dat het eerste ijs uit het oude China stamt. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo bracht omstreeks 1280 vanuit China een recept mee van een zogenaamde "Sherbet". Deze kennen wij tegenwoordig ook wel als de sorbet.
Een volgende grote verandering was dat waterijs gecombineerd werd met melkijs, wat de voor ijs zo karakteristieke smaaksensatie met zich meebracht.
Het zijn de Italianen aan wie ijs een groot deel van bekendheid te danken heeft. Wie kent immers niet de Italiaanse ijssalons, waar ambachtelijk gemaakt schepijs in allerlei smaken te verkrijgen is. Tot op de dag van vandaag worden in geheel Europa de oudste ijsrecepten aan Italië en met name aan de provincie Belluno, ten noorden van Venetië, toegeschreven.
Meer .....
< Vorige | Volgende > |
---|