PowerBall
Wat is dat, een PowerBall
Het lijkt een hebbeding, maar het is een serieus trainingsapparaat.
De PowerBall is in de Verenigde Staten, in opdracht van NASA, ontwikkeld. Omdat astronauten in een toestand van gewichtloosheid nu eenmaal niets hebben aan gewichten wilde men een trainingsapparaat dat ook in de ruimte kan worden gebruikt. Met behulp van de nieuwste wetenschappelijke theorieën op het gebied van bewegingstherapie is toen de PowerBall ontwikkeld. De PowerBall werkt niet met vaste gewichten, zoals andere apparaten, maar met gebruikmaking van het principe van de middelpuntvliedende kracht.
Daardoor is de kracht van de PowerBall variabel en past zich aan het trainingsniveau van de gebruiker aan. De gegenereerde zijdelingse kracht is trouwens zo'n 15 kilo bij 10.000 omwentelingen per minuut!
Hoe functioneert de PowerBall
De rotor in de PowerBall draait om een as, terwijl deze as haaks op die eerste beweging draait in het binnenste van de PowerBall. Deze beweging veroorzaakt het schrapende geluid dat verraadt dat de as van de rotor in beweging is in het hart van de PowerBall. Door de PowerBall steeds sneller heen en weer te draaien zal de rotor meer toeren maken. Het geproduceerde 'gejank' klinkt als muziek en zweept je op om sneller te draaien. Wie graag een echte 'huil' wil horen doet er goed aan te kiezen voor de PowerBall Regular. Wie kiest voor mooi, zoekt een Amber Light of Blue Light uit. De laatste twee zijn namelijk voorzien van leds die meer licht geven naarmate de rotor sneller draait.
De PowerBall werkt zonder batterij. Hij wordt aangedreven door louter spierkracht. In het hart van de PowerBall bevindt zich een 200 gram zware rotor. Als die in beweging wordt gebracht ontstaat een draai-impuls om de as. Hoe sneller de beweging hoe stabieler. Bij toenemende snelheid is meer kracht nodig voor een stuurbeweging.
In het binnenste van de PowerBall bouwt de rotor ook een stabiliteit op die wordt veroorzaakt door het traagheidsmoment (de draaiende massa is circa 2 centimeter van de as geplaatst) en de draaisnelheid. De gebruiker probeert nu de rotor en de as zijwaarts te kantelen en oefent daarbij een draaimoment op de rotor uit. De rotor reageert hier op met een tegenbeweging om weer rechtop te komen. Die tegenbewegingen zijn trouwens veel sterker dan je in eerste instantie zou denken. Bij 10.000 omwentelingen per minuut worden krachten opgewekt die wel 75 keer zo groot zijn als het eigen gewicht van de rotor. Dat betekent dus zo'n 15 kilo!
Beschrijving
< Vorige | Volgende > |
---|