Home Ballen & Sport / Spel Beugelbal

Beugelbal


Een
beugelbal is een zware bal gebruikt voor het beugelen, heeft een gewicht van ca. 4 kilo en een doorsnede tussen de 17,2 en 18 cm. Vroeger werden de beugelballen gemaakt van hout, tegenwoordig van kunststof. Beugelen wordt gespeeld met 4 ballen. Twee paar in kleur verschillende ballen, van dezelfde samenstelling. De ballen moeten mooi rond, even groot en even zwaar zijn. Veel gebruikte kleuren voor de ballen zijn wit, rood en zwart.

Beugelbal
Rode en witte beugelballen, een ijzeren beugel en twee verschillende slegers


INFO

De bedoeling van het spel is om de bal door een ijzeren ring, de zogenaamde "
beugel" te spelen en de tegenstander te beletten te scoren. Iedere speler speelt met een "sleger" (houten palet of schop) waarmee de ballen in één rechte lijn worden voortbewogen (duwen, niet slaan). Het spel wordt gespeeld met 2 of 4 spelers, maar altijd met 4 ballen.
Beugelen wordt buiten gespeeld op een gladde, met zand bestrooide, lemen baan van ongeveer 10 bij 5 meter met een afrastering van planken en balken. De achterzijde van de beugelbaan wordt gekenmerkt door een greppel. Tegenwoordig wordt beugelen ook wel indoor gespeeld, meestal gaat het dan om een recreatieve bezigheid.

Beugelbal
Beugelen wordt buiten gespeeld op een gladde, met zand bestrooide,
lemen baan van ongeveer 10 bij 5 meter

Beugelen is een typische volksport en één van de oudste balsporten van Nederland. In Nederland wordt al sinds ongeveer 1300 aan beugelen gedaan. In vroegere eeuwen was beugelen - naast bijvoorbeeld kolven en klootschieten - één van de belangrijkste volksvermaken in de Nederlanden. Oorspronkelijk was beugelen een adellijke sport voor heren, maar al snel werd het door het gewone volk overgenomen en groeide het uit tot een echte volkssport. Vanuit Limburg is het beugelen geëxporteerd naar ander delen van Nederland. Met name in Noord-Brabant groeit het aantal clubs gestaag.
Tot aan de Tweede Wereld Oorlog trof men vooral in Limburg en Brabant in elk dorp één of twee beugelbanen aan. Dit waren merendeels niet-overdekte banen, in de buurt van herbergen, waar men doorgaans voor ontspanning beugelde.
In 1933 werd de Nederlandse Beugel Bond opgericht en vanaf toen werden er ook competitiewedstrijden gespeeld.

Beugelen is de enige Nederlandse sport die op de erfgoedlijst van traditionele sporten staat. Dit gebeurde in 2000 en daarmee kreeg deze sport werelderkenning.

Beugelbal
Beugelen is een typische volksport, voor jong en oud

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes