Home Ballen & Sport / Spel Jeu de boules bal

Jeu de boules bal


Een professionele Jeu de boules bal is een holle bal die voldoet aan de volgende eisen:

  • Materiaal: metaal
  • Gewicht: 650 - 800 gram
  • Diameter: 70,5 - 80 mm

Massieve boules zijn uitgesloten voor deelname aan officiële wedstrijden.


INFO
De competitie boules bestaan uit 2 holle schalen die aan elkaar gelast zijn en daarna worden gepolijst en verder afgewerkt. Deze zijn veel zuiverder van gewicht en dat gewicht is overal exact gelijk over de boule verdeeld, waardoor je niet verrast wordt door afwijkingen tijdens het spelen. Competitie boules zijn voorzien van het gewicht en een uniek goedkeuringsmerk. Tevens is het toegestaan om bijvoorbeeld je naam of initialen in de boules te laten graveren.
Naast de duurdere competitie boules bestaan er ook boules gemaakt van kunststof voor de recreatiesport; deze plastikken ballen zijn uiteraard vele malen goedkoper.


Jeu de boules bal
De productie van een Jeu de boules bal

Jeu de boules, letterlijk vertaald "spel met de ballen", kent vele vormen, o.a. Pétanque, Jeu Provençal, Jeu Lyonnais etc.
Pétanque is de meest verspreide variant van het bekende Franse Jeu de boules. Ondanks dat Pétanque eigenlijk dus een vorm van Jeu de boules is, wordt deze balsport in Nederland toch vaak Jeu de boules genoemd. Pétanque is de meest beoefende vorm van van Jeu de Boules, zowel in Nederland als internationaal.
Bij Pétanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij de "but" te werpen of te rollen. De but is een klein houten balletje met een diameter tussen de 25 en 35 mm. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter. De dichtstbijzijnde boule is 1 punt, en elke andere boule die dichter bij de but ligt dan de beste van de tegenpartij is een extra punt. Wie het eerste 13 punten heeft, die wint. Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of (grof) grind.
Er wordt met 2 equipes gespeeld, die kunnen bestaan uit:
1 speler (tête-à-tête),
2 spelers (doublette) of
3 spelers (triplette)
Bij tête-à-tête en doublette gebruikt elke speler 3 boules, bij triplette 2 boules.

Jeu de boules bal
Er is in heel Frankrijk geen dorpsplein waar niet Jeu de boules gespeeld wordt

Frankrijk is Jeu de boules-land nummer één.

In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers.
Het lijkt voor ons een simpel spelletje, maar voor de Fransen is het volkssport nummer één. Er is in heel Frankrijk geen dorpsplein waar niet Jeu de boules gespeeld wordt.
Pétanque is een boeiende sport die meer en meer aanhangers krijgt in Nederland. Natuurlijk, overgewaaid uit Frankrijk mét alle tradities die daar bijhoren, zoals de "Fanny". Een Fanny is meestal een beeldje van het blote achterwerk van een vrouw die gekust moet worden wanneer een team met de grootst mogelijke uitslag verliest (13-0). Hilariteit alom!


Jeu de boules bal
Een Fanny is meestal een beeldje van het blote achterwerk van een vrouw

Het Jeu de boules was in aanvang een Romeins spel. De Romeinen speelden hun spel met stenen ballen. Zowel het spel als de ballen hebben sindsdien nogal wat veranderingen ondergaan.
In Frankrijk zijn vele eeuwen lang ballen gemaakt van palmhout. Palmhout is een harde houtsoort (2 x zo hard als eikenhout) en splijt nauwelijks. De palmhouten ballen werden eerst gepolijst en daarna werd het oppervlak voorzien van talloze op kopspijkers gelijkende nagels. In het begin van de twintigste eeuw werden deze ballen nog op grote schaal vervaardigd. Een deel van de fabricage kwam als huisvlijt tot stand.
Vóór de tweede wereldoorlog begon men met het vervaardigen van twee halve metalen ballen, die samengesmeed werden tot één bal. Dankzij de moderne technieken vervaardigt men tegenwoordig fraaie glimmende metalen ballen en voor de echte profs zijn er zeer fraaie, dure exemplaren te verkrijgen.

Jeu de boules bal
Voor de echte profs zijn er zeer fraaie, dure exemplaren te verkrijgen

Hoe komt men dan aan de naam "Pétanque"?
Het woord pétanque ontleent zijn naam aan: pieds-tanqués (=voeten aan de grond). In het begin van de twintigste eeuw waren er in La Ciotat (Zuid Frankrijk) een aantal spelers een partijtje Jeu Provençal aan 't spelen. Een zekere Ernest Pitiot stelde toen voor een partijtje te spelen waarbij de spelregels eenvoudiger waren. Dit spel waarbij men met de voeten in een werpcirkel staat, werd later door veel spelers overgenomen.
Velen beweren dat hier het Pétanque is ontstaan.

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes