Kattenballetjes
Kattenballetjes zijn in ontzettend veel uitvoeringen verkrijgbaar bij elke dierenwinkel. Deze kleine balletjes zijn de meest populaire speeltjes van onze kat. De meeste zijn tussen de 3 en 5 cm groot en licht van gewicht.
Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn is heel verschillend. Je hebt balletjes van plastik, van stof, van foam, van rubber, van knisperend folie, van touw, van enz.....
Eén ding hebben alle kattenballetjes gemeen: onze katten vinden ze leuk om mee te spelen. Dit "leuk vinden" wordt mede bepaald door drie belangrijke factoren die een grote uitwerking hebben op ons huisdier: vorm, geluid en geur.
Vorm
Kattenballetjes zijn rond en ook licht van gewicht. Een kleine tik met de poot zorgt er al voor dat deze balletjes wegrollen. En aangezien iets wat beweegt het jachtinstinct van onze katten prikkelt, kunnen ze het niet weerstaan om er achter aan te gaan.
Geluid
Kattenballetjes zijn veelal uitgevoerd met een belletje erin, omdat katten simpelweg dit geluid heel aantrekkelijk vinden. Het geluid wekt hun nieuwsgierigheid op en stimuleert ze nog meer om tegen het balletje aan te meppen.
Geur
Dat de kat een heel goede neus heeft, is algemeen bekend. De kattenneus is specifiek gevoelig voor een plant die men "kattenkruid" heeft genoemd, ook wel "catnip" en "kattenwiet" genoemd. Om die reden bevatten veel kattenballetjes dit kattenkruid.
Kattenkruid (Latijnse naam Nepeta Cataria) groeit van nature in Europa, Azië, en Afrika. De plant dankt haar naam aan haar aantrekkingskracht en stimulerende werking op onze huiskatten, maar ook op zijn wilde soortgenoten, zoals leeuwen, lynxen, poema's en tijgers.
Nepeta Cataria oftewel kattenkruid
Elke kat reageert op zijn eigen manier op kattenkruid. Nadat ze de geur ervan hebben opgesnoven, gevolgd door het zogenaamde flemen, rollen sommige katten zich dramatisch miauwend of jankend over de grond. Of blijven ze onbeweeglijk staan met een doffe blik in de ogen. Na tien à vijftien minuten is de "betovering" verbroken.
De oorzaak van het stimulerende effect van kattenkruid is niet geheel duidelijk. Kattenkruid bevat nepetalactone; wellicht heeft deze stof een werking die in de buurt komt van de feromonen van katachtigen, kalmerende stoffen die katten gebruiken als communicatie- en afbakeningsmiddel.
Tot dusver kon er geen enkele verslaving of toxiciteit worden vastgesteld, kattenkruid is derhalve niet giftig voor een kat.
Gelet op het bovenstaande zou het meest perfecte kattenspeeltje er dus één moeten zijn die de vorm van een balletje heeft en ook een belletje en kattenkruid bevat. Natuurlijk heeft elke kat nog altijd zijn of haar eigen voorkeur. Want wat voor mensen geldt, geldt ook voor ons huisdier: de ene kat is de andere niet.
Daarbij komt dat niet alle katten "high" worden van kattenkruid. Slechts zestig procent van alle katten krijgen een trip van kattenkruid. De gevoeligheid is erfelijk; katten hebben er een speciaal gen voor nodig. De werkzame bestanddelen bereiken de hersenen van uw kat alleen als deze een bepaald catnip-gen bezit. Jonge katten en kittens staan er over het algemeen sowieso minder open voor en de interesse neemt toe met het ouder worden.
< Vorige | Volgende > |
---|