Bocconcini balletjes
Bocconcini balletjes zijn kleine, verse Mozzarella balletjes. Mozzarella is een Italiaanse, zachte kaassoort. De echte traditionele Mozzarella is bereid met melk van zwarte waterbuffels, "namaak" Mozzarella is gemaakt van koemelk. Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte.
o De traditionele Mozzarella van buffelmelk, die al vanaf 1600 in delen van Italië gemaakt wordt, kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam. De kaas wordt nu exclusief geproduceerd in Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel "Mozzarella di Bufala Campana D.O.C." En deze naam moet als het om echte Mozzarella gaat ook op het etiket staan. Mozzarella di Bufala heeft een vetgehalte van circa
50 % en is alleen te vinden in zeer goed gesorteerde supermarkten of (kaas)speciaalzaken. Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjes structuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma. Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur - bestrooid met peper en zout - gegeten. Zoals bijvoorbeeld in Salade Caprese met tomaat en basilicum.
o De "namaak" Mozzarella van koemelk - die samen met wei verpakt in plastic bakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden is - wordt meestal in Nederland of Denemarken gemaakt. Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak, maar ondanks dat is de 'koemelk' Mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt. Dit type Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen, zoals op een pizza of om een gerecht te gratineren. Mozzarella van koemelk bevat circa 25 % vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 % vet en een magere Mozzarella met 0 % vet.
Bocconcini balletjes kant en klaar te koop in de supermarkt
De naam Mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord "mozzare" dat "afscheuren" betekent.
Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken "gescheurd". Vandaar de naam dus. Vervolgens worden deze gescheurde stukjes - met de hand of machinaal - tot balletjes verwerkt. Daarna worden de balletjes in koud water of koude wei gegooid om af te koelen, omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen.
De meeste Mozzarella heeft een bolvorm (het gewicht kan variëren, meestal is het zo'n 20 tot 250 gram). De kleinste Mozzarella balletjes - de "baby Mozzarella balls" zoals de Engelsen ze lieflijk noemen - zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten "Bocconcini" (= "kleine hapjes"). Ook een dikke vlecht is een typische Mozzarellavorm, zo'n vlecht noemen de Italianen "Treccia".
Treccia ( Mozzarella vlecht)
Bocconcini balletjes zijn ideaal voor in salades of bij pasta, maar ook zeer geschikt om verwerkt te worden in voor- of nagerechten. De mogelijkheden zijn legio, er bestaan dan ook zeer veel recepten met Bocconcini balletjes. Hieronder een paar foto's.
< Vorige | Volgende > |
---|