Mestbal
Een mestbal is een balletje van mest ter grootte van een vuist, wat gemaakt wordt door de mestkever ook wel "pillendraaier" of "Scarabee" genoemd.
Volledige naam is Scarabaeus sacer letterlijk vertaald heilige kever. Zijn heiligheid dankt dit insect aan het feit dat de oude Egyptenaren hem zagen als de verpersoonlijking van de zonnegod Ra. In het voortrollen van de mestbal zagen de Egyptenaren een overeenkomst met de gang van de zon langs de hemel. De uitsteeksels op de kop van de kever symboliseerden de zonnestralen. Daarbij komt nog dat de oude Egyptenaren niet wisten dat de kever er zijn eitjes inlegde en dachten dat de larven spontaan uit het niets ontstonden.
Overal in Egypte treft men afbeeldingen aan van de Scarabee : op de muren van tempels en graven, tussen de windsels van mummies, tot zelfs in opschriften en teksten.
De mestkever vormt van een hoop stront van een zoogdier - bijvoorbeeld van een olifant of van een neushoorn - een mooi rond balletje. Dit doet hij door een stukje mest voort te duwen, te rollen met zijn grote krachtige achterpoten. Deze mestbal dient voor hem als voedsel. Hij rolt het mestballetje naar een veilige plek, waar hij zijn buit onderspit in een gat.
In de paartijd echter dienen de balletjes als voedsel voor de larven. Mannetje en vrouwtje werken dan eendrachtig samen aan de mestbal. Nadat deze begraven is, bouwt het vrouwtje er een holle broedkamer van. Wanneer een ei is gelegd, wordt de toegangstunnel naar de onderaardse kamer losjes met zand dichtgestopt. Zodat de jonge mestkever, nadat hij alle groeifasen via larve en pop heeft doorstaan, gemakkelijk de weg naar buiten kan vinden. Van de mestbal blijft slechts het harde korstje in de aarde achter.
De mestkever (Dungbeetle) fascineerde niet alleen de oude Egyptenaren, ook heden ten dage wordt dit bijzondere beestje door kunstenaars gebruikt in hun werken.
"The Lioness and the Dungbeetle" van kunstenaar Ian Coleman
< Vorige | Volgende > |
---|