Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Kttbullar, Zweedse vleesballetjes


Zweedse vleesballetjes, op z'n Zweeds Kttbullar (letterlijk vertaald: "vleesballen"), zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. Deze kleine, traditionele gehaktballetjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix "Allroundkrydda".

De Zweden eten ze vaak in combinatie met een roomsaus, aardappelpuree en een schep jam. Maar Kttbullar worden ook als snack gegeten bij de borrel en ook als broodbeleg. Daarnaast is het een typisch, nationaal gerecht voor Kerstmis.

In Nederland zijn de Zweedse vleesballetjes vooral bekend geworden door de IKEA-warenhuizen waar ze in het restaurant op de menukaart staan. Deze vleesballetjes zijn heel populair bij de klanten van dit Zweedse warenhuis.
Op de afdeling "Swedish Food Market" in de IKEA vestigingen kun je zelfs kant en klaar pakketten kopen om
Kttbullar thuis zelf te maken. Smaklig mltid.

Zweedse vleesballetjes
IKEA's kant en klaar pakket: Zweedse vleesballetjes,
met rode bosbessen confituur en roomsaus 

bamibal


Een bamibal en nasibal is een bal gemaakt uit respectievelijk bami of nasi, dat omhuld is met een doorhaalvloeistof en paneermeel en vervolgens is gefrituurd.
Deze ballen met een gefrituurd deegkorstje en hun specifieke vulling zijn typisch Nederlandse producten. In het buitenland kent men de bamibal en nasibal niet.
Vaak worden de bamibal en nasibal wel bal genoemd, maar is de vorm van deze snack platter, meer als een schijf. Bamischijf of nasischijf dus.
In Nederland zijn de bamibal en nasibal populaire zogenaamde "
fast food" of "junk food" snacks, die op de menulijst staan van bijna elke snackbar.

Bami- en Nasiballen worden vaak ook "uit de muur" gehaald, bij automatieks. Een automatiek is een verkoopautomaat die aan het begin van de 20e eeuw ontstaan is en in de jaren '50 en '60 steeds bekender werd als vorm van zelfbedienings-snackrestaurant. Weer zo'n typisch Nederlands fenomeen. Bij snackbarketen Febo speelt de automatiek een grote rol.
De snacks worden achter een muur met verwarmde vakjes klaargemaakt. De vakjes zijn verbonden met een muntautomaat. Na het inwerpen van het juiste bedrag kan het glazen deurtje van een vakje worden geopend en de snack uit het vakje worden gehaald. Vaak is naast de muur met vakjes een open hal met enkele tafeltjes aanwezig waar de snacks genuttigd kunnen worden. De populaire uitdrukking voor het eten in een automatiek is "uit de muur eten".

Bamibal & Nasibal_automatiek
Bami- en nasiballen worden vaak uit de muur gehaald bij een automatiek

 

Boterballetjes


Het oog wil ook wat, luidt het gezegde. Een mooie presentatie van gerechten is heel belangrijk. Een mooie schaal, een plukje verse kruiden, mooi gesneden groenten of een toef slagroom maken de maaltijd een stuk aantrekkelijker. Sommige keukens zijn zelfs beroemd om hun fraaie garneringen. Denk maar eens aan de Chinese en Japanse keuken.

Boterballetjes en Boterkrulletjes maak je met speciale lepels
Boterballetjes en Boterkrulletjes maak je met speciale lepels

Boterballetjes zijn mooi en decoratief op de ontbijttafel of bij een buffet. Het is feestelijk om boterballetjes te serveren, bijvoorbeeld voor de Paasbrunch of het ontbijt op tweede Kerstdag.

Gebruik bij de bereiding altijd koude boter. Doop het boterlepeltje eerst in warm water. Niet in heet water want dan smelt de boter. En steek balletjes uit het pak boter. Om het extra feestelijk te maken kunt je eventueel de boterballetjes versieren. Rol de balletjes door fijngehakte tuinkruiden, paprikapoeder of fijngehakte nootjes. Ook kun je boterballetjes maken van kruidenboter, zelfgemaakte of kant en klaar gekochte. Laat de boterballetjes altijd eerst een half uurtje in de koelkast opstijven.

Boterballetjes
Behalve boterballetjes kun je nog veel meer andere vormpjes maken uit boter

Wat is boter? Boter is overwegend melkvet dat door het karnen (=ritmisch bewegen van de melk of room) van het waterige deel in de melk gescheiden wordt. Deze boter wordt gewassen en gekneed; er wordt al dan niet zout aan toegevoegd. Het waterige deel dat na het karnen overblijft is karnemelk of botermelk. Afhankelijk van het vetgehalte van de melk is er 22 tot 27 liter melk nodig om 1 kg boter te verkrijgen. Het vetgehalte van melk varieert. Het is afhankelijk van het runderras, de periode van het jaar, het veevoer en andere factoren.

Voor wie geen zin heeft om boterballetjes zelf te maken, zijn er ook kant en klare boterballetjes verkrijgbaar.

Kant en klaar gekochte boterballetjes 

Onde Onde bal


Een
Onde Onde bal wordt veel gegeten in Indonesi, omdat hij behalve lekker ook uitermate voedzaam is. Dit komt door de katjang idjoe die erin zit. Een heel protenerijke boon. Behalve katjang idjoe is in deze bal ook kokosmelk, palmsuiker en sesamzaad verwerkt.
Door het ontbreken van vlees is de Onde Onde bal tevens heel geschikt voor vegetarirs als bron van eiwitten.

Onde Onde kun je kant en klaar kopen in de toko of zelf maken. Hieronder staat het recept.

Ingredinten:

 • 300 gr katjang idjoe
  (katjang idjoe = mung bonen: kleine groene sojabonen met een
  milde smaak.)
 • dikke santen (dikke kokosmelk)
 • 2 sliertjes daon pandang (geeft een heel mild aroma)
 • wat bloem
 • 3 rondjes gula djawa (Javaanse suiker)
 • 500 gr ketan-meel (kleefrijstmeel)
 • zout
 • sesamzaad

Bereiding van de vulling:
Laat de katjang idjoe 1 nacht weken. Kook ze vervolgens met zout naar smaak in zoveel water dat ze net onder staan. Voeg, als ze zacht zijn, de goela djawa en pandang toe en laat die mee koken tot het geheel gebonden is. Voeg op het laatst de santen toe en bind het geheel met wat bloem tot de vulling dik is.

Bereiding van het omhulsel:
Kneed van het ketan-meel met wat zout en santen een deeg en maak er ballen van zo groot als een gehaktbal. Plet ze op de hand, vul ze met het vullingmengsel en sluit ze (het deeg moet goed om de vulling zitten). Rol de balletjes door het sesamzaad, bak ze in de hete olie en laat ze uitlekken.


Onde Onde bal
Katjang idjoe is het hoofdbestanddeel van Onde Onde 

Bocconcini balletjes


Bocconcini balletjes
zijn kleine, verse Mozzarella balletjes. Mozzarella is een Italiaanse, zachte kaassoort. De echte traditionele Mozzarella is bereid met melk van zwarte waterbuffels, "namaak" Mozzarella is gemaakt van koemelk. Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte.

o De traditionele Mozzarella van buffelmelk, die al vanaf 1600 in delen van Itali gemaakt wordt, kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam. De kaas wordt nu exclusief geproduceerd in Itali in de regio's Campania en Lazio en heet officieel "Mozzarella di Bufala Campana D.O.C." En deze naam moet als het om echte Mozzarella gaat ook op het etiket staan. Mozzarella di Bufala heeft een vetgehalte van circa
50 % en is alleen te vinden in zeer goed gesorteerde supermarkten of (kaas)speciaalzaken. Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjes structuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma. Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur -
bestrooid met peper en zout - gegeten. Zoals bijvoorbeeld in Salade Caprese met tomaat en basilicum.

o De "namaak" Mozzarella van koemelk - die samen met wei verpakt in plastic bakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden is - wordt meestal in Nederland of Denemarken gemaakt. Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak, maar ondanks dat is de 'koemelk' Mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt. Dit type Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen, zoals op een pizza of om een gerecht te gratineren. Mozzarella van koemelk bevat circa 25 % vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 % vet en een magere Mozzarella met 0 % vet.

Bocconcini balletjes
Bocconcini balletjes kant en klaar te koop in de supermarkt

De naam Mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord "mozzare" dat "afscheuren" betekent.
Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken "gescheurd". Vandaar de naam dus. Vervolgens worden deze gescheurde stukjes -
met de hand of machinaal - tot balletjes verwerkt. Daarna worden de balletjes in koud water of koude wei gegooid om af te koelen, omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen.

De meeste Mozzarella heeft een bolvorm (het gewicht kan variren, meestal is het zo'n 20 tot 250 gram). De kleinste Mozzarella balletjes - de "baby Mozzarella balls" zoals de Engelsen ze lieflijk noemen -
zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten "Bocconcini" (= "kleine hapjes"). Ook een dikke vlecht is een typische Mozzarellavorm, zo'n vlecht noemen de Italianen "Treccia".

Mozzarella vlecht
Treccia ( Mozzarella vlecht)

Bocconcini balletjes zijn ideaal voor in salades of bij pasta, maar ook zeer geschikt om verwerkt te worden in voor- of nagerechten. De mogelijkheden zijn legio, er bestaan dan ook zeer veel recepten met Bocconcini balletjes. Hieronder een paar foto's.

Bocconcini balletjes
Voorgerecht van Bocconcini balletjes en Prosciutto (Italiaanse ham)

Bocconcini balletjes
Salade van Bocconcini balletjes

Bocconcini balletjes
Aperitief van Bocconcini balletjes en cherry tomaten 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 3 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes