Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Takoyaki Balls


Takoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn n van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituurde balletjes van ongeveer 4 cm, gemaakt van tempuradeeg met stukjes gekookte inktvis (tentakel) erin.
"Tako" is het Japanse woord voor octopus (inktvis) en "yaki" is afgeleid van "yaku", wat in het Japans bakken of grillen betekent.
Takoyaki wordt ook wel
Tako Balls of Octopus Balls genoemd.

Takoyaki_inktvis
Inktvis, het hoofdbestanddeel van Takoyaki Balls

Japan heeft echt meer te bieden dan alleen sushi. Wat dacht u van Takoyaki balletjes gemaakt van inktvis. Inktvis, bah! Ik hoor het u al zeggen, maar in Japan denken ze daar geheel anders over. In dit visetend land bij uitstek is inktvis eten - dood of levend - de gewoonste zaak van de wereld. Inktvis eten is gezond, want het bevat veel eiwitten. Ook wordt van inktvissen vismeel gemaakt. Toch nog niet zo gek die Japanners.
De inktvis-ballen worden gemaakt in een speciale Takoyaki pan, vergelijkbaar met een poffertjespan.
Het is niet al te moeilijk om Takoyaki Balls zelf te maken, maar voor degenen die hier geen zin in hebben zijn er legio mogelijkheden om Takoyaki kant en klaar (diepvries) te kopen in elke Japanse supermarkt.

Takoyaki Balls
Kant en klare diepvries
Takoyaki Balls

Takoyaki wordt vaak geserveerd met Okonomiyaki-saus er overheen en daarboven op Katsuobushi. Okonomiyaki-saus is een dikke, soort van zoete Japanse Worcestersaus en Katsuobushi zijn gedroogde bonito schilfers, meestal gemaakt van tonijn.

Takoyaki kan gegeten worden als gerecht bij de rijstmaaltijd, maar wordt meestal als snack gegeten op straat in etensstalletjes. Takoyaki zou oorspronkelijk uit Osaka komen, maar tegenwoordig kom je overal in heel Japan kraampjes tegen waar Takoyaki wordt verkocht. Wie ooit in Japan geweest is, zal dit volmondig kunnen beamen.

Takoyaki Balls
Overal in Japan vind je op straat etensstalletjes met Takoyaki 

Lokma balletjes


Lokma balletjes
, deze Turkse lekkernij is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse oliebol. Het Turkse woord "Lokma" betekent vrij vertaald "een kleine hoeveelheid, een klein hapje". Ze zeggen dat ze oorspronkelijk afkomstig zijn van het hof van de sultan.
Lokma balletjes zijn goudbruin, gefrituurde kleine balletjes waarin gist is verwerkt. Na het bakken worden ze overgoten met dikke honing (of siroop) en wordt er een beetje kaneel overheen gestrooid. Soms wordt er ook nog sesamzaad op de balletjes gestrooid.

Lokma balletjes zijn een populaire snack, je kunt ze overal kopen bij straatventers.
Deze lekkernij wordt in Turkije traditioneel gegeten bij Bayrams (
religieuze feesten) en bij begrafenissen. Ze worden dan op grote dienbladen uitgedeeld aan de bezoekers.
Ook in Griekenland kent men Lokma, daar heten ze "
Loukoumas".

Lokma balletjes
Lokma balletjes zijn een populaire snack, je kunt
ze in Turkije overal kopen bij straatventers. 

Ladhoe balletjes


Ladhoe
is een zoete lekkernij die traditioneel bij Hindoestaanse feesten en kerkdiensten hoort.
Deze balletjes bestaan uit ghee (
Hindoestaanse roomboter), melk, suiker, vanille, geraspte kokosnoot en kokosmelk. Ze zijn eenvoudig te maken en erg lekker. De ingredinten worden gekookt, waarna van de dikke massa balletjes worden gedraaid.

Diwali is n van de belangrijkste Hindoestaanse feesten, het feest van de duizend lichtjes, gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.
Diwali vindt zijn oorsprong in India, het woord is afgeleid van het Sanskriet "dipavali", dat "een rij lichtjes" betekent.
Bij het Diwali-feest worden heel veel "sweets" gegeten,
.............. ook Ladhoe balletjes zullen zeker niet ontbreken.

ladhoe balletjes_Diwali
Diwali, n van de belangrijkste Hindoestaanse feesten 

Brigadeiro balletje


Een
Brigadeiro balletje is een typische Braziliaanse lekkernij. Een heel eenvoudig te maken snoepje van gecondenseerde melk (koffiemelk), chocolade poeder, boter en gerold in hagelslag. Brigadeiro is een traditionele traktatie op verjaardagsfeesten. Een andere benaming voor dit snoepje is "Negrinho".

Brigadeiro is ontstaan in de jaren '20 en genoemd naar Brigadeiro Eduardo Gomes. Typisch feit: Een aanzienlijk aantal Braziliaanse desserts en snoepjes zijn vernoemd naar bekende persoonlijkheden.

Eduardo Gomes was een Braziliaanse Luchtmacht brigadier (vandaar de naam Brigadeiro), die bekend werd door zijn aandeel omtrent een communistische partij in Rio de Janeiro. Later, in 1946 en 1950 deed hij vergeefse pogingen het presidentschap te bemachtigen gedurende een korte periode van democratie in Brazili, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit was een periode van tekorten aan traditionele import producten vanwege de oorlog, producten zoals noten en Europees fruit.
In diezelfde periode introduceerde fabrikant Nestl haar chocolade poeder. Hoewel Brazili n van de grootste producenten van cacaobonen is, denkt men dat het succes van Brigadeiro te danken is aan een samenloop van omstandigheden. Nestl die het chocolade poeder introduceerde, de bedenkers die het snoepje noemde naar de bekende politicus, de drang van het zoeken naar een vervanger voor de lekkernijen die niet meer aangevoerd konden worden en de gemakkelijke bereidingswijze.

 

Brigadeiro balletjes
Op verjaardagen, huwlijken en andere feestelijke gelegenheden worden diverse
Braziliaanse lekkernijen - zoals o.a. Brigadeiro's - gepresenteerd 

M&Ms Pinda

De populairste en meest geproduceerde M&Ms is de uitvoering met de pinda die gehuld is in melkchocolade, de zogeheten M&Ms Pinda. Dankzij de pinda heeft deze M&M's de vorm van een klein balletje. Het laagje chocolade is aan de buitenkant bedekt door een gekleurde suikerlaag.
Bij een M&Ms Pinda bestaat de kern uit n hele geroosterde pinda. Nadat de chocolade laag om de pinda is aangebracht krijgen ze nog een coating van suiker en gekleurde glucosestroop. De zes kleuren die heden ten dage gebruikt worden zijn: bruin, rood, geel, blauw, groen en oranje. Als laatste wordt nog op de buitenkant van de M&Ms de letter M aangebracht.

In n zakje M&Ms Pinda zijn niet van elke kleur evenveel snoepjes aanwezig. De verhoudingen van de gekleurde M&Ms Pindas zijn: 20% bruin, 20% rood, 20% geel, 20% blauw, 10% groen en 10% oranje.
M&Ms Pinda waren in Nederland al bekend sinds de jaren zestig, maar heette toen Treets en iedereen kende de reclame slogan "Smelt in de mond, niet in je hand".

M&Ms Pinda doorsnede
Doorsnede M&Ms Pinda

M&Ms is vernoemd naar haar Amerikaanse uitvinders: Forrest Edward Mars & Bruce Murrie. De eerste M&Ms werden geproduceerd in 1941. De M die op deze snoepjes worden geprint, werd gentroduceerd in 1950 en was toen een zwarte M. In 1954 werd dit veranderd in een witte M. M&Ms Pinda werden op de markt gebracht in dat zelfde jaar en eveneens werden in 1954 de M&Ms characters gelanceerd, twee M&Ms Mannetjes rood en geel die een nieuwe boost gaven aan de M&Ms commercials. In1997 werd nog een nieuwe character gentroduceerd, een groen M&Ms Vrouwtje Miss Green.

M&Ms Mannetjes
M&Ms Mannetjes

M&Ms Vrouwtje
M&Ms Vrouwtje: Miss Green 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 4 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes