Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Meloenballetjes


Meloenballetjes
worden uit meloenen gestoken met een speciaal lepeltje of schepje. Dit schepje heet ook wel (pommes) parissiene-boortje, omdat er oorspronkelijk aardappelballetjes mee gemaakt werden.

Er zijn verschillende maten lepeltjes en naast Meloenballetjes
ronde vormen ook ovale. Steek het lepeltje diep in de vrucht en draai helemaal rond. Je kunt balletjes maken van meloen, maar ook van mango,
aardappelen, komkommer, courgette enz.

Er zijn diverse soorten meloenen, verschillend van kleur en smaak, zodat je met een combinatie van een paar soorten een heel decoratief en smakelijk effect kunt bereiken.

Voor wie geen zin heeft om zelf meloenballetjes te steken, zijn er ook kant en klare balletjes te koop. Je kunt ze vers voorverpakt vinden in de koeling bij de supermarkt of kant en klaar in potjes.

Meloenballetjes

Meloenballetjes zijn erg geliefd om in allerlei gerechten te verwerken. In voorgerechtjes, in desserts, als hapje/snack, in soepen, in salades of als eetbare decoratie in het hoofdgerecht.
Meloenballetjes kun je ook ingevroren presenteren bij desserts,
bijvoorbeeld gecombineerd met ijs.


Meloenballetjes
Een kleurrijk dessert van balletjes gestoken uit verschillende meloensoorten

Meer .....

 

Tapioca balls


Tapioca balls
zijn kleine balletjes gemaakt van tapioca meel. Tapioca is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingredint, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk in kleine harde balletjes, die gekookt moeten worden voor gebruik. Na het koken zijn de balletjes zoete, "chewy" balletjes geworden, qua samenstelling vergelijkbaar met "gummy-bears".
Tapioca balls wordt ook wel "
Boba" genoemd.
De balletjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten van 1 tot 5 mm. De meest gebruikte maat is 2-3 mm. Ook de kleuren zijn divers. Zo zijn er witte, transparante, regenboog kleuren en zwarte Tapioca balls. De laatst genoemde zijn verreweg het meest populair.

Tapioca heeft heel veel benamingen zoals: "cassave", "maniok", "bitter-cassava", "mandioca", "aipim", "macaxeira", "manioca", "boba", "yuca" en "kappa".
Cassave of maniok is de eetbare wortelknol van Manihot esculenta, een verhoutende, overblijvende heester. Cassave is van oorsprong een
Zuid-Amerikaanse savanneplant en wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Oorspronkelijk komt de plant uit Brazili. Alle huidige geteelde planten zijn cultivars.

Tapioca
Links: Cassave plant (Manihot esculenta) / Rechts: Cassave wortel

Toepassingen van Tapioca balls zijn velerlei. In hoofdgerechten, in desserts en in diverse drankjes. Het meest bekende drankje met Tapioca balls is Bubble Tea.
Bubble Tea is een drankje van zoete ijsgekoelde thee (black of green tea), melk, vruchtensiroop en Tapioca balls. Dit drankje wordt meestal geserveerd in doorzichtige, afsluitbare plastik bekers. Het mengsel wordt flink geschud, waardoor de voor deze drank karakteristieke "bubbles" ontstaan. Op de bodem tref je een laag zwarte Tapioca balletjes aan. Om Bubble Tea te kunnen drinken wordt een extra wijd rietje met een diameter van circa 1 cm. erbij geleverd waar zelfs de balletjes mee kunnen worden opgeslorpt.

Bubble Tea is van oorsprong een verfrissend drankje uit Taiwan ontstaan in 1980. In Azi is Bubble Tea n van de meest populaire drankjes en sinds een jaar of 15 ook een zeer geliefd drankje in Amerika, Canada, Australi en Nieuw Zeeland. In de VS kun je met name aan de Westkust in de trendy plaatsen talloze Bubble Tea Bars vinden.

Bubble Tea kent vele andere benamingen zoals: pearl tea drink, boba ice tea, boba nai cha, zhen zhou nai cha, pearl milk tea, pearl ice tea, black pearl tea, pearl shake, Boba milk tea, BBT (boba tea), PT (Pearl Tapioca), and QQ (QQ betekent "chewy" in het Chinees) en Hanyu Pinyin.

Bubble Tea
Bubble Tea met op de bodem zwarte Tapioca balls 

Geitenkaas balletjes


Kaasballetjes zijn - zoals de Engelsen het zo mooi noemen - echte "Appetizers". Je kunt de balletjes gemaakt van een zachte kaassoort (Roquefort, Brie, Paturain, Geitenkaas, Mozzarella enz.) goed combineren met diverse ingredinten en ze zo elk "jasje" geven dat jij wilt.
Gebruik verse tuinkruiden, paprikapoeder, grof gemalen zwarte peper, nootjes, sesamzaad, of een combinatie van deze.
Leuk om te zien en verrukkelijk om zo weg te happen.

Let op dat je de kaasballetjes, nadat je ze allemaal gedraaid hebt, eerst minimaal 10 minuten weg legt in de koelkast alvorens ze door het een of het ander te rollen.
Als tuinkruiden kun je bijvoorbeeld fijngehakte bieslook, tijm of sjalotjes nemen. Ook stukjes kaantjes of zalmsnippers laten zich goed combineren. Als nootjes kun je fijngehakte pistachenootjes, amandelnoten of cashewnootjes proberen. Andere suggesties zijn gekneusde groene peperkorrels en kappertjes.
Het scala aan bruikbare ingredinten is heel breed. Experimenteer en kom er zo achter welk balletje jouw favoriet is.

Voor feestjes kun je wellicht het beste allerlei verschillende soorten kaasballetjes maken en die mooi schikken op een schaal met een mini laagje olijfolie. Laat de schaal in de koelkast staan tot het moment van serveren
[Zie foto boven].
Of de kaasballetjes
[Zie foto onder] serveren met een dipsausje, als voor- of nagerecht.

Kaasballetjes met dipsaus
 

Mochi balls
Mochi balls overgoten met een zoete soyasaus

Mochi balls zijn er in diverse soorten. Het zijn ballen gemaakt van "Mochigome", een Japanse soort kleefrijst of te wel "glutinous rice". Dit is een Aziatische zoete rijstsoort met een korte korrel die heel erg plakkerig wordt door het koken. Vandaar de naam: glue = lijm
Mochitsuki = Het maken van Mochi, een feestelijke traditie in Japan om het Japanse Nieuwjaar (Shogatsu) te vieren.

Mochi balls worden voor diverse gerechten gebruikt en kunnen verschillende afmetingen hebben. In soep, als snack al of niet gegrild met nori en een zoete soyasaus, of verwerkt tot Mochi ice cream balls. Dit laatste is een heel populaire lekkernij. Het zijn Mochi balls met een diameter van circa 5 cm, gevuld met ice cream, in verschillende smaken. Deze ballen werden uitgevonden en op de markt gebracht door de Lotte Group, een groot internationaal voedselconcern opgericht in 1948 in Tokyo door Shin Kyuk-Ho, een Zuid-Koreaanse zakenman.

Mochi ice cream balls
Mochi ice cream balls verkrijgbaar in verschillende smaken

Mochitsuki op de traditionele manier is een echte ceremonie in Japan:

  • Mochigome wordt een nacht van tevoren geweekt en daarna gekookt.
  • De natte rijst wordt vervolgens fijn gestampt tot een kleverige massa. Dit gebeurt met behulp van een "usu" (= vijzel van hout) en "kine" (= grote stamper). En persoon stampt de rijst en de andere schept voortdurend om en bevochtigt de rijst. Dit moet in een goed vast ritme gebeuren, anders verwond je elkaar met de grote, zware stamper.
  • Hierna worden van de kleverige rijstmassa de Mochi ballen gevormd.


Mochi balls
Mochitsuki - het op de traditionele manier maken van Mochi - is een echte ceremonie in Japan

Het eten van Mochi balls kan link zijn. Elk jaar na Oud en Nieuw lees je in de Japanse media dat mensen door het eten van deze ballen zijn overleden. De slachtoffers zijn met name bejaarden en jonge kinderen. Ze stikken in de ballen omdat ze een te grote hap nemen en/of niet goed kauwen, waardoor je de kleverige Mochi ball niet kunt doorslikken.

 

Aardappelballen


Veel landen hebben hun eigen versie van een (gevulde)
aardappelbal.
Er bestaan ontzettend veel recepten voor aardappelballen en de soorten vullingen zijn heel verschillend.
Zo kennen we Kroppkakor in Zweden, Raspeboller in Noorwegen, Kle in Duitsland, Tamales in Zuid Amerika, Gnocchi in Itali, Kndeln in Oostenrijk, enz.

Het enige wat deze ballen gemeen hebben, is dat ze allemaal gemaakt worden van aardappel en bloem, en dat ze allemaal gekookt worden in water of bouillon.
Omdat ze dus niet gebakken of gefrituurd worden, zijn dit soort aardappelballen zacht aan de buitenkant. Deze zachte, "kleffe" buitenkant van de ballen, wordt niet door iedereen gewaardeerd. 't Is maar wat je gewend bent, zullen we zeggen.

Voordat de aardappels vermengd worden met de bloem worden ze eerst gekookt of gestoomd. De meeste aardapelballen
worden gevuld met een hartige vlees vulling of met een zoete vulling. Niet alleen de vulling is streekgebonden, maar ook de bijbehorende sausjes die erover heen gaan.

In Zweden kennen we dus Kroppkakor, een ouderwetse, traditionele manier van koken. De vulling is per streek heel wisselend. Hierboven zie je Kroppkakor ballen met als vulling een ontpitte pruim, gevuld met suiker. Geserveerd op een bord worden ze overgoten met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker en kaneel. 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 5 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes