Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Nut Butter Ball


Een
Nut Butter Ball is een heerlijke, super gezonde snack in de vorm van een bal. Deze snackballen zijn gemaakt van natuurlijke ingredinten op een basis van bruine rijst en siroop. Bruine rijst is "ongeslepen" rijst en bevat daarom nog het zilvervlies. In dit vliesje zitten juist heel veel vitaminen en mineralen.
En bal weegt ongeveer 42 gram en is een grote bron van protene, koolhydraten en voedzame enzymen. Vrij van allergenen zoals tarwe, graan, soja en zuivelproducten en 100% suikervrij. Nut Butter Balls hebben een nootachtige smaak en zijn heel vullend. Elke Nut Butter Ball is afzonderlijk verpakt.

In onderstaand schema staan de voedingswaarden weergegeven.

Nut Butter Balls_schema

Er zijn diverse Nut Butter Balls te krijgen, in allerlei smaken. Met amandelnoten, cashewnoten, walnoten/chocolade, hazelnoot/karamel, kokos/macadamia noten, pinda's en Spirulina/Ginseng.
Deze snackballen passen goed in diverse diten en zijn zeer geschikt voor iedereen die extra energie nodig heeft, zoals bijvoorbeeld sporters. In Amerika zijn er inmiddels een groot aantal atleten die Nut Butter Balls eten omdat ze goed aansluiten bij het beoefenen van topsport. Vooral de Nut Butter Balls met pinda's en met Spirulina, de bekende zeer voedzame blauw-groene alg, zijn heel populair bij sporters.

Nut Butter Ball
De Peanut Butter Ball en de Spirulina/Ginseng Butter Ball zijn het populairst

De Nut Butter Balls heten voluit "Betty Lou's Nut Butter Balls", vernoemd naar Betty Lou, de Amerikaanse vrouw die deze snackballen bedacht heeft. Ze had al 20 jaar ervaring opgedaan in de Health Food Industry toen ze in 1995 haar eigen winkel Betty Lou's Health Foods, Inc. in Duluth in de staat Minnesota opende.
Naast de bekende Nut Butter Balls heeft het bedrijf nog een wijd assortiment aan andere health products.

  • Hieronder foto's van de verschillende smaken Nut Butter Balls.

Nut Butter Balls

 

Risotto balletjes
Risotto balletjes gevuld met tonijn

Risotto balletjes zijn kleine balletjes gemaakt van Risottorijst en gevuld met vlees, vis, kaas, groente, enzovoorts. De mogelijkheden zijn in feite onbeperkt en geheel aan te passen aan de eigen smaak. De balletjes zijn tussen de 3 tot 5 cm groot en meestal gefrituurd. Vaak worden deze balletjes gemaakt van "overgebleven" Risottorijst. Een ideale en smakelijke oplossing om restjes koude Risottorijst te verwerken tot een lekker hapje. De kleverige eigenschappen van Risottorijst leent zich uitstekend voor het vormen van balletjes.

Risottorijst is een verzamelnaam voor rijst die gebruikt kan worden voor Risotto. Risottorijst wordt verbouwd in Noord-Itali in de streek Piemonte. De belangrijkste eigenschap van Risottorijst is dat ze het vocht zoals bouillon en smaken kunnen absorberen. Maar ook de heerlijke romige textuur met een "bite" is kenmerkend voor Risottorijst.

De bekendste rijstsoort voor Risotto is Arborio, maar Carnaroli, Roma, Baldo en Padano zijn ook goede soorten voor Risotto. Alle soorten zijn licht klevend, met grote bijna ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven. De korrels van Risottorijst bevatten meer zetmeel dan een gemiddelde rijstsoort. Tijdens het koken wordt het zetmeel afgegeven, waardoor de korrels aan elkaar gaan kleven.

Risotto balletjes
Tussengerecht: Met Gorgonzola gevulde gefrituurde Risotto balletjes met
gegrilde groenten en een saus van tomaat en dragonolie 

IJsballetjes


IJsballetjes
of bolletjes zijn balletjes van zogenaamd "schepijs", die met een speciale ijslepel uit een grote bak worden geschept. Zo'n balletje wordt dan op een hoorntje of tussen twee wafeltjes geserveerd. Of de balletjes worden in een klein bakje gedaan en geserveerd met een klein plastik of houten lepeltje. Het kan natuurlijk ook veel uitgebreider geserveerd worden, indien ijsballetjes een onderdeel vormen van een ijsdessert in een ijssalon of restaurant. Schepijs wordt vaak verkocht vanuit de snackbar of vanuit een echte ijsco-kar. En natuurlijk kun je thuis je eigen schepijs eten, want schepijs is ook gewoon verkrijgbaar in grote bakken bij de supermarkt.

IJsballetjes
IJsballetjes maak je met een speciale ijslepel

Schepijs is in een enorm aantal smaken verkrijgbaar: chocolade, aardbei, vanille, citroen, walnoot, tiramisu, amaretto, pistache, malaga, appel, stracciatella, enz. enz.
De beste temperatuur om schepijs te bewaren en makkelijk te kunnen scheppen is tussen de -12C en -14C.
Schepijs is meestal roomijs. Roomijs is een variant van consument-ijs en heeft minimaal 8% melkvet. Andere varianten zijn Melkijs (2,5% melkvet), Italiaans ijs (luchtig geklopt waterijs zonder melk met veel fruitpuree of vruchtensappen), Granite (hard vruchtenijs op basis van suikersiroop) en Parfait (een luchtige variant van roomijs).
Een andere benaming voor Italiaans ijs is
Gelato. Gelato is het Italiaanse woord voor "bevroren" en komt van het woord "gelare" wat "bevriezen" betekent.

IJsballetjes
Schepijs is in een enorm aantal smaken verkrijgbaar

De geschiedenis van eetbaar ijs is er n die ver terug gaat. IJs wordt namelijk al sedert een aantal millennia bereid. Hoewel de Romeinen, de Grieken en de Perzen in hun tijd de delicatesse achter het koude goedje al erkenden, staat vast dat het eerste ijs uit het oude China stamt. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo bracht omstreeks 1280 vanuit China een recept mee van een zogenaamde "Sherbet". Deze kennen wij tegenwoordig ook wel als de sorbet.
Een volgende grote verandering was dat waterijs gecombineerd werd met melkijs, wat de voor ijs zo karakteristieke smaaksensatie met zich meebracht.
Het zijn de Italianen aan wie ijs een groot deel van bekendheid te danken heeft. Wie kent immers niet de Italiaanse ijssalons, waar ambachtelijk gemaakt schepijs in allerlei smaken te verkrijgen is. Tot op de dag van vandaag worden in geheel Europa de oudste ijsrecepten aan Itali en met name aan de provincie Belluno, ten noorden van Veneti, toegeschreven.

Schepijs is in een enorm aantal smaken verkrijgbaar
Een mooi opgediende coupe met ijsballetjes is een geslaagde afsluiting van elk dinerMeer .....

 

Snoepballen


Snoep is er in velerlei vormen en smaken en wordt over de hele wereld door jong n oud gegeten.
Snoep (of snoepgoed) is de algemene benaming voor lekkernijen, meestal met suiker als hoofdbestanddeel. Smaak- en kleurstoffen kunnen zijn toegevoegd aan snoep om deze producten beter te laten smaken of om een bepaalde kleur aan de snoep te geven. Veel snoepgoed is gemaakt op basis van gelatine en dus niet geschikt voor vegetarirs. Hiervoor bestaan echter alternatieven op basis van bijenwas.


Snoepballen
Boven v.l.n.r.: Wijnbal, Dropbal, Colabal en Sinasbal / Onder: Napoleons, (Citroenbal)

Aangezien deze site over ballen gaat, zal ik me beperken tot de snoepjes in de vorm van een bal, "snoepballen" dus. Er zijn heel wat snoepballen in de loop van de tijd ontstaan en nog steeds worden er weer nieuwe verzonnen.
Een voorbeeld van een echt oud-Hollandse snoepgoed is de
Wijnbal. Tegenwoordig niet meer zo populair als in het verleden. Vroeger waren wijnballen, net als zuurstokken, kaneelstokken en reuzenlolly's, typische kermisproducten.
Andere bekende snoepballen zijn:
Dropbal, Colabal, Sinasbal en Citroenbal. Vooral de laatst genoemde, de citroenballen van het merk Napoleon, zijn met name bij kinderen vandaag de dag heel erg populair. Zelfs z populair, dat men citroenballen ook wel kortweg "Napoleons"noemt.

Snoepballen
Lolly's zijn in feite snoepballen op een stokje

LOLLY'S
Dan zijn er ook nog de lolly's (of lollipops), een verhaal apart.
Lolly's zijn een geliefkoosde snoepgoed, die vaak ook in verband
worden gebracht met "feest". Er zijn grote tot heel erg grote, platte lolly's verkrijgbaar en er zijn kleinere, meestal ronde lolly's te krijgen. Deze laatste soort is in feite een snoepbal op een stokje, al of niet verpakt met een mooi papiertje er omheen. De eerste lolly's werden gemaakt rond 1920.

Snoepballen
Chupa Chups lolly's danken hun bekendheid mede aan
hun bijzondere, goed herkenbare verpakking

De populairste lolly's van dit moment zijn de Chupa Chups lolly's.
Chupa Chups produceert 4 miljard lolly's per jaar, in 40 verschillende smaken, in 170 landen.
Chupa Chups lolly's zijn bedacht door de Catalaan
Enric Bernat in 1958 en het inmiddels wereld bekende logo van dit Spaanse bedrijf is door niemand minder dan Salvador Dali ontworpen.
Vrij vertaald betekent Chupa Chups zoiets als "Sucky Sucks"; het Spaanse woord "chupar" betekent "to suck" (zuigen).
Iedereen, juist ook beroemdheden eten deze lolly's, waardoor de bekendheid van dit merk nog grotere vormen aan nam. Er zijn legio foto's waarop celebs te zien zijn met deze lolly"s.

Snoepballen
Zangeres Kelis - n van de vele beroemdheden - die op foto's staan met een lolly

In 2006 kwam Chupa Chups met een nieuwe extra "creamy" lolly met een romige yoghurt smaak: De Cremosa. Deze lolly bevat 0,5 % vet en 30% minder calorien. Verder is het product suikervrij en bevat het in plaats daarvan de suikervervanger isomaltose. Deze vernieuwende lolly is in verschillende fruitsmaken verkrijgbaar en de verkoop was in korte tijd een groot succes.

Snoepballen
Cremosa, een nieuwe lolly van Chupa Chups die in korte tijd de wereld veroverde


 

Popcornball


Een
Popcornball bestaat uit popcorns die te samen met een gekookte siroop tot een bal zijn gerold en op smaak is gebracht met ingredinten naar keuze. De siroop werkt als "lijm" en houdt de popcorns bij elkaar; de ballen hebben een doorsnede van zo'n 6 cm.
Veel gebruikte smaken voor de traditioneel bereide popcornballen zijn molasses en caramel. Nieuwe trend is het gebruik van jello (gekleurde gelatine) of marshmellow cream om de popcorns aan elkaar te "lijmen". Nieuw is ook de toevoeging van stukjes fruit, gehakte nootjes of pindakaas. Ook kun je chocolade over de popcornballen doen.
Er zijn speciale popcornball-makers te verkrijgen, voor als je thuis zelf popcornballs wilt maken. Maar popcornballen kun je ook kant en klaar kopen.


Popcornball
Speciale popcornball-maker voor als je thuis zelf popcornballs wilt maken

Popcorn (gepofte maskorrels) is in Amerika een favoriete snack, bovendien is het de ideale laag-calorie snack. De gemiddelde Amerikaan eet zo'n 55 kilo popcorn per jaar.
Popcornballs zijn een typisch Amerikaanse lekkernij, populair bij kinderen. Vooral in vakanties is het maken van deze lekkernij een populaire bezigheid bij kinderen, omdat popcornballen gemakkelijk te maken zijn en je kunt er bovendien leuke dingen van maken.

Popcornballen worden dikwijls met levensmiddelen kleurstoffen gekleurd; rood en groen voor Kerstmis en oranje voor Halloween. Vaak worden de popcornballen dan mooi verpakt, elk afzonderlijk.

Popcornball
Speciaal voor de Kerst mooi verpakte popcornballen

Popcorn wordt bereid uit speciaal daarvoor gekweekte mais die groeit in Noord-Amerika. De maiskorrel houdt een kleine hoeveelheid vocht vast. Gedurende verhitting (circa 175 C) verdampt het beetje water dat in de maskorrel aanwezig is waardoor een hoge druk ontstaat. Als de schil scheurt gaat dat met relatief veel kracht en geluid gepaard en ontstaat een karakteristieke luchtige vlok die gegeten kan worden. De term "popcorn" komt uit het Amerikaans, van "popping corn" wat letterlijk vertaald betekent "het ploffen van mas".

Popcornball
Popcornballen kun je ook kant en klaar kopen


Meer .....

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 6 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes