Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Qofte te ferguara


Qofte te ferguara balletjes
zijn Albanese gefrituurde vleesballetjes met Feta kaas en mint. Als vlees wordt traditioneel meestal lamsvlees gebruikt worden, maar rundvlees of kippevlees kan ook.

Vaak wordt er een yoghurt saus over heen gegoten of los erbij geserveerd. De balletjes kunnen onderdeel uitmaken van de maaltijd, maar worden ook wel gewoon als snack gegeten.

Zin om te maken, hieronder staat het recept.

Ingredinten:

 • 500 gram gehakt van lamsvlees
 • 1 kleine ui, fijngehakt
 • 1/3 kopje broodkruim
 • 4 eetlepels in stukjes gehakte Feta kaas
 • 1 fijn geperste knoflookteen
 • 1/4 kopje fijngehakt verse mintblaadjes
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel oregano
 • zout en peper (naar smaak)
 • meel
 • olie (olijfolie)

Bereiding:
Meng alle ingredinten (behalve het meel en de olie) goed met elkaar in een kom. Laat het mengsel afgedekt 1 uur in de koelkast staan. Draai er vervolgens kleine balletjes van, rol deze even door het meel en frituur ze in hete olie. Even uit laten lekken op keukenpapier en ......... "snack ze"

Qofte te ferguara balletjes
Mooi opgediende Qofte te ferguara balletjes als snack
en versierd met mintblaadjes
 
Tang Yuan balls


Tang Yuan balls
zijn hele kleine rijstballetjes die traditioneel bereid worden door de gehele familie te samen en gegeten worden op Dong Zhi of the Winter Solstice Festival (Midwinterfestival), n van de belangrijkste feestdagen in China. Na het Chinees Nieuwjaar is Dong Zhi de belangrijkste feestdag en met dit feest wordt het begin van de winter gevierd. Met het eten van Tang Yuan heet je de winter welkom en vier je dat iedereen een jaar ouder wordt. Een populaire uitdrukking onder oudere Chinesen om te verwijzen naar het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar is: Chi Tang Yuan, da yi nian (Eat Tang Yuan and grow older by a year).

D?ng Zh bestaat uit twee Chinese karakters; de eerste betekent "winter" en de tweede betekent "de komst" of "het begin". Dong Zhi valt meestal op of rond 22 december, de langste nacht van het jaar.

Dong Zhi is van origine een boerenfeest, een familierenie. Bij de komst van de winter legden de boeren hun gereedschap neer en kwamen terug van het land om zich te verenigen met hun families. Bij hun thuiskomst werd een groot feest gegeven om de vaders en zoons te verwelkomen en werden de goden offers gebracht als dank voor de goede oogst en om wederom een gunstige oogst af te dwingen voor het volgend jaar. Kippen en varkens werden geslacht voor het feestmaal en de vrouwen maakten Tang Yuan in zoete siroop. De hele familie trok nieuwe kleren aan en genoten gezamenlijk van de maaltijd, die traditioneel eindigde met een dessert van Tang Yuan. Dong Zhi is een feest vergelijkbaar met Thanksgiving Day in Amerika.

De betekenis van deze traditie:

 • Het "ronde" van de kleine rijstballetjes betekent "eeuwigheid"
 • Het gezamenlijk klaar maken door de gehele familie benadrukt de "verbondenheid".
 • De zoete siroop symboliseert het "zoete" voor het komende jaar.
Tang Yuan balls
Tang Yuan balls in traditionele zoete gembersoep

Tang=soep en Yuan=rond, cirkel, bal. Letterlijk betekent Tang Yuan dus soepbal. De balletjes worden gemaakt van kleefrijst (glutinous rice), gekleurd met levensmiddelen kleurstoffen en vervolgens gekookt in water, gedurende 5 tot 10 minuten tot ze boven komen drijven. Er bestaan diverse recepten met deze Tang Yuan balletjes, maar de traditionele feestelijke soep is meestal een zoete gembersoep met geurige pandansiroop en kleine ongevulde Tang Yuan balletjes. Gevulde Tang Yuan balletjes zijn klein of groot en de vulling kan zowel zoet zijn als hartig. Een zoete vulling is bijvoorbeeld een stuk suikerriet, een gezoete sesamzaadpasta, een pasta van rode bonen (Anko) of een mengsel van fijngehakte pinda's en suiker.

Tang Yuan wordt ook wel Tang Yuen, Tang Yen, Tong Yuen of Kuih Ee genoemd.

Tang Yuan balls verkoper
Tang Yuan balls verkoper
 

Rijstbal


Een
rijstbal (rice ball) is een bal gemaakt van kleefrijst, dat gekookt of gestoomd is en waarvan er echt heel veel verschillende versies zijn. Je hebt ze neutraal, dus gewoon alleen uit rijst gemaakt, maar je hebt ze ook met een vulling of gemaakt van rijst wat vermengd is met andere ingredinten.
Rijstballen zijn in Azi alledaags eten, zowel als avondeten, als ontbijt, als lunch of als snack. Zo kennen ze in Japan de Onigiri en in Indonesi de Lemper.
Onigiri, ook wel Omusubi genoemd, is een heel populaire Japanse snack in een driehoek (de officile vorm) of ronde vorm. Deze balletjes zijn omwikkeld met Nori, eetbaar zeewier in flinterdunne velletjes. Lemper is een rolletje van kleefrijst met een kruidige vleesvulling en gestoomd in pisangblad (bananenblad).

Rijstballen worden allang niet meer alleen in Aziatische landen gegeten, maar over de hele wereld. Hun populariteit danken ze niet alleen aan hun smaak, maar ook omdat ze als gezonde snack bekend staan vanwege hun laag vet gehalte en omdat ze dikwijls heel mooi en decoratief eruit zien.
Rijstballen als snack worden vaak geserveerd met een sausje, bijvoorbeeld een saus van Wasabi. Wasabi, is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die ook vaak gebruikt wordt als ingredint bij de bereiding van rijstballen. Omdat Wasabi heel erg duur is, is er veel nep Wasabi op de markt.

 • Hieronder een aantal foto's ter illustratie van wat je allemaal in rijstballen kunt verwerken.
Rijstbal
Rijstballen met zalm, krab en zalmeitjes

Rijstbal
Rijstbal met sesamzaad en ei

Rijstbal
Rijstballen met o.a. dunne plakjes komkommer, krab en zalm

Rijstbal
Rijstballen met stukjes gele paprika

Rijstbal
Rijstbal met Gongura op een Sabudana, een soort
kroepoek gemaakt van Tapioca meel

Rijstbal
Rijstballen met kool, ei en garnaal 

Snowballs


Snowballs
zijn traditionele Christmas cookies, die eruit zien als kleine sneeuwballetjes. Vandaar de naam. Andere benamingen voor deze heerlijke en heel gemakkelijk te maken koekjes zijn Russian Tea Cakes en Viennese Snowballs. Omdat de bereiding van deze koekjes zo eenvoudig is, worden ze vaak samen met de kinderen gemaakt. Bovendien is de baktijd kort, waardoor je snel klaar bent, wat voor de kids natuurlijk extra leuk is.
Er bestaan veel varianten op deze Kerst koekjes en veelal gaan de specifieke receptjes over van generatie op generatie. Deze koekjes worden vooral in Amerika veel gemaakt.

Hieronder volgt een algemeen recept voor de bereiding van ongeveer 15 tot 18 snowballs.

 • Ingredinten:

125 gram walnoten (gepeld)
125 gram roomboter op kamertemperatuur
40 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram tarwebloem
mespuntje zout.
ca. 50 gram poedersuiker om de snowballs in te rollen

 • Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Hak de walnoten met een mes in stukjes.
Roer de boter samen met de suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel.
Meng de gehakte noten, de bloem en het zout er door. Kneed alles goed door elkaar.
Rol van stukjes deeg balletjes van circa 3 cm groot.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de balletjes er met een paar centimeter tussenruimte op.
Bak de snowballs in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar. Haal de snowballs uit de oven als ze lichtbruin zijn.
Zet een diep bord met poedersuiker klaar.
Rol de warme snowballs, als ze na een paar minuten een beetje afgekoeld zijn, door de poedersuiker.
Rol ze nogmaals door de poedersuiker als ze volledig afgekoeld zijn.

Snowballs
Snowballs (links vooraan) zijn n van de meest populaire Christmas cookies in Amerika 

Tahu balletjes

Tahu balletjes zijn kleine gefrituurde balletjes gemaakt van tahu en hebben een doorsnede van circa 3 cm. Een Tahu balletje is een super gezonde, lekkere snack.
Tahu is een volwaardige vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte, ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige producten, geen cholesterol.
Tahu heeft doorgaans een witte kleur en is neutraal van smaak. Tahu kan met behulp van kruiden / specerijen gemakkelijk op smaak gebracht worden.
Tahu staat hoog op de menukaart bij menig vegetarir.
Andere benamingen voor
Tahu (Tahoe) zijn: Tofu (Tofoe) of Sojakaas. Tahu is de Indonesische naam, Tofu de Chinese.


Tahu blok
Een blok verse Tahu

Tahu wordt gemaakt van sojabonen. Omdat de bereiding van Tahu lijkt op het proces van kaas maken, wordt Tahu ook wel "Sojakaas" genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, geweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. De zo verkregen "Sojamelk" wordt met een zuursel gestremd, waardoor de eiwitten samenklonteren. Daarna wordt het vocht verwijderd en de vaste massa in blokken gesneden. Het gebruikt zuursel is geen dierlijk stremsel, zoals bij kaas, maar bestaat uit een van nature voorkomend mineraal (gesteente/zout, nl. calciumsulfaat, calciumchloride).

Tahu_sojabonen
Tahu wordt gemaakt van sojabonen. Links: Sojabonen / Rechts: Sojaplant

De sojabonen - Glycine max - zijn al zeer lang bekend in Azi. De sojaboon werd beschouwd als n van de 5 heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst.
De oorsprong van Tahu gaat helemaal terug naar het China van 2000 jaar geleden, waar Boeddhistische monniken vanwege hun geloofsovertuiging hun dagelijkse voeding zonder vlees nuttigden. Ze gingen op zoek naar een goede vervanger voor vlees en ontdekten dat Tahu, gemaakt van sojabonen, vanwege haar hoogwaardige voedingsstoffen, een gezond en lekker alternatief was. Via de Chinese adel en monniken breidde de populariteit zich uit naar Mongoli, Japan en de rest van het Verre Oosten. In verschillende landen ontstonden zelfs speciale Tahu -winkels, waar men lokale variteiten verkocht. Via de handelsreizigers uit de 17e en 18e eeuw heeft Tahu ook haar weg naar Europa gevonden. Hier groeide Tahu in de 20ste eeuw met de komst van o.a. de Aziaten uit van een exotische curiositeit naar een populair ingredint.
De populariteit van soja neemt vooral de laatste jaren in de Westerse landen toe. Deze stijgende populariteit komt door een reeks vermeende gezondheidsvoordelen van soja. Met name de gezondheids-bevorderende effecten van isoflavonen staan in de belangstelling. Soja is een zeer rijke bron van isoflavonen.

RECEPT voor overheerlijke en gezonde Tahu balletjes

 • Ingredinten:
2 Tahu
4 5 Knoflookteentjes
Bosje selderij
2 Eieren
Zout
Peper
Olie om te frituren


 • Bereiding:
De Tahu goed uit laten lekken en fijn maken, bijvoorbeeld in de keukenmachine.
Knoflook met een knoflookpers fijnmaken.
Selderij zeer fijn snijden.
Alles heel goed mengen en zout en peper naar smaak toevoegen. Met de hand kleine balletjes draaien van ongeveer 3 cm. De balletjes frituren in hete olie en uit laten lekken op keukenpapier.
Warm opdienen.
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 7 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes