Home

PostHeaderIcon Ballen & Eten

Bapao bal


Bapao
(of Bakpao, Bakpau) is een gestoomde broodbal met een gekruide vulling van rundvlees, kippevlees of varkensvlees. Bapao heeft de vorm en grootte van een broodbolletje, maar is in tegenstelling tot dit helemaal wit en zacht omdat het niet in de oven bereid is maar gestoomd is. Bapao wordt vaak gegeten met een chilisaus.

Bapao broodjes zijn van oorsprong Chinees en zijn via de Indonesische keuken gentegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. Bapao is daarom ook erg bekend bij de Hollanders en inmiddels een geliefde lekkernij geworden. Je kunt ze tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen, dus niet alleen maar in toko's.


Bapao bal
Bapao heeft een gekruide vleesvulling en wordt vaak gegeten met een chilisaus

 

Matzo ball


Sederavond is een avond aan het begin van het Isralische Pesach feest en waarin de Joden een feestelijke sedermaaltijd gebruiken. Geen religieus voorschrift, maar gewoon een gebruik tijdens deze maaltijd is dan het eten van Matzo ball soep.

Een
Matzo ball is een bal gemaakt van Matzo-meel, eieren, vet, zout, peper en indien gewenst wat fijngehakte verse dille.
Als vet wordt traditioneel Schmaltz (gesmolten kippenvet) genomen, dat een aparte smaak geeft. Indien je geen Schmaltz hebt, kun je ook een vegetarische olie gebruiken of margarine. Maar gn boter, aangezien melk-producten niet "koosjer" zijn in de
Joodse Keuken.
De diameter van een Matzo ball kan variren tussen de 5 en 10 cm. De ballen worden vervolgens gaargekookt in een pan water en ze worden geserveerd in een dunne kippenbouillon. Soms wordt aan de soep een groot stuk wortel of selderij toegevoegd.

Matzo ball soep
Matzo ball soep

Andere benamingen voor Matzo ball zijn: Matzoh ball, Matza ball, Matzah ball, Kneidlach of "Jewish Penicillin".

Matzo ball soep kun je zelf maken; er zijn kant en klaar soeppaketten te koop, waarin alles in zit wat je nodig hebt. Zie foto links hier onder. Nog makkelijker wordt het als je een zogenaamde instant Matzo ball soep koopt, waarbij je alleen nog het geheel hoeft op te warmen. Zie foto rechts hier onder.

Matzo ball
Zelf Matzo ball soep maken, bijvoorbeeld met behulp van een kant en klaar soeppakket of
nog gemakkelijker een instant soepbeker, die alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden

 

Falafel balletjes


Falafel balletjes
zijn gefrituurde balletjes die gemaakt zijn van gestampte kikkererwten en een mix van kruiden. Het wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten en in India en Pakistan. Falafel is gezond en heel geschikt als vegetarisch gerecht.

Falafel wordt tegenwoordig ook in veel shoarmazaken verkocht als een vorm van fastfood. Naast een "broodje Shoarma" is een "broodje Falafel" inmiddels heel bekend in het westen. Meestal wordt het verkocht in een pitabroodje, een plat broodje met een zachte korst, dat overlangs ingesneden wordt zodat er een soort "zakje" ontstaat waarin salade en falafel balletjes gestopt worden.
(zie foto boven)
Ook wordt Falafel wel als schotel geserveerd, meestal met
patat friet, een salade en sausjes.
Falafel balletjes kun je ook gewoon als snack eten samen met een saus.
De sauzen die meestal bij Falafel geserveerd worden zijn Tahini, Hummus of knoflooksaus. Tahini is een saus of pasta gemaakt van sesamzaad.

Falafel balletjes
Zelf Falafel maken m.b.v. een compleet pakket (links) of helemaal
kant en klaar met diepvries Falafel balletjes (rechts)

De oorsprong van Falafel vindt zich terug bij het Egyptische Bedouinen volk. Vanuit de Griekse veroveringen heeft het zich door de verschillende landen en streken verspreid.
Het woord Falafel is het meervoud van het Arabische woord "filfil", wat peper betekent.

Falafel balletjes
Falafel eten is populair, zie dit "Drive in" restaurant in San Jos, Californie (VS)

 

Pepermuntballen


Een
pepermuntbal is een balletje gemaakt van pepermunt. Pepermunt is een soort van snoepje, een lekkernij. Een bepaald soort pepermunt, de maagpepermunt, wordt soms als medicijn beschouwd, hoewel het niet als zodanig is geregistreerd.
Pepermunt is bij vrijwel elke kassa in Nederland te koop als laatste impulsinkoop. Vrijwel elke tandpasta en elk mondwater smaakt naar pepermunt, net als veel soorten kauwgom. Pepermunt is dus een heel populaire smaak.
In Belgi wordt een pepermuntbal ook wel "
pirkie" genoemd. Pirkie betekent in de jongerentaal, slang of straattaal "pilletje".

De ingredinten die in pepermunt worden verwerkt zijn:

  • Mentha piperita
  • Pepermuntolie
  • Suiker
  • Gelatine
  • Arabische gom

* Schuttelaar Pepermuntballen

Mentha piperita
: De twee delen van de naam van pepermunt zijn "Mentha" hetgeen betekent "sterk ruikend" en "piperita" hetgeen "gepeperd" betekent. Dit laatste betekent niet dat pepermunt naar peper smaakt. Wel kan de smaak vrij scherp zijn. In snoepjes varieert de verhouding tussen pepermuntolie en suiker sterk, zodat de scherpte van het snoep ook wisselend is en afhankelijk van de fabrikant.

Pepermuntbal
Twee bekende fabrikanten van pepermuntballen zijn Mentos en King

Pepermunt (Mentha piperita) is de plant, die geleid heeft tot het maken van pepermunt. Plantkundig gezien hoort de plant tot het geslacht Mentha (Munt).
Pepermunt is ontstaan uit een kruising van Watermunt (Mentha aquatica) met Aarmunt (Mentha spicata) en in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Deze bastaard is onvruchtbaar en wordt daarom vegetatief vermeerderd. Hiervoor worden stukjes van de wortelstokken gebruikt.
De pepermuntplant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. De plant is ongeveer vijftig tot honderd centimeter hoog en heeft een zachtgroene kleur. Als het tijd is voor de oogst worden de planten afgesneden. Daarna blijven de afgesneden stengels nog een tijdje op het land liggen om te drogen. Als de planten droog zijn worden ze in pakken naar de fabriek gebracht.
De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar door middel van kruidenextractie wordt uit de bladeren pepermuntolie gewonnen. Pepermuntolie is het belangrijkste onderdeel van de pepermuntsnoep, maar pepermuntolie wordt ook in bijvoorbeeld thee gebruikt.

Pepermuntbal
Mentha piperita is de plant die verwerkt wordt in pepermunt 

Marshmallow balls


Marshmallow balls
, kortweg marshmallow, is snoepgoed dat tegenwoordig wordt gemaakt uit suiker of masstroop, eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en smaakstoffen die tezamen worden opgeklopt tot een sponzige substantie. De traditionele vorm zoals wij die kennen is min of meer bolvormig en wit of roze van kleur.

Het originele recept gebruikte een extract van de mucilage (gomslijm, plantaardige substantie die pectine en pectinezuren bevat en onder invloed van water zwelt) uit de wortel van het kruid
Althaea officinalis, die ook wel "marshmallowplant" wordt genoemd en aldus het snoepgoed zijn naam gaf.

Althaea officinalis_marshmallowplant
Althaea officinalis, ook wel marshmallowplant genoemd

Tegenwoordig wordt het aangemengde marshmallowschuim cilinder-vormig gextrudeerd en in kleine bolletjes afgesneden welke vervolgens in maszetmeel en poedersuiker gerold worden om de plakkerige substantie te bedekken.
Marshmallows worden gewoon als snoepgoed gegeten, als mini-versies op warme chocolademelk gestrooid of als bestanddeel aan schepijs toegevoegd.

Marshmallow_taart
In Amerika zijn er veel recepten met marshmallow. Hierboven een marshmallow-taart

In Nederland en Belgi zijn de echte marshmallows, zoals ze in de VS te vinden zijn, ook in de meeste supermarkten te vinden. Maar marshmallows zijn bij ons lang niet zo populair als in Amerika en het assortiment hier blijft beperkt tot de bekende wit en roze marshmallow balletjes. In Amerika daarentegen zijn marshmallows in allerlei vormen en kleuren te krijgen. Marshmallow is in Amerika traditioneel snoepgoed en er zijn allerlei recepten waarin marshmallows als toevoeging zijn verwerkt.
Vooral populair in Amerika is het roosteren van de marshmallow balls boven een kampvuur of barbecue, of zelfs binnen bij de openhaard, waarbij de buitenkant lekker krokant en de binnenkant dik vloeibaar wordt.

Marshmallow balls_roosteren
Een typisch Amerikaanse bezigheid: Het roosteren van marshmallows 
Meer artikelen...
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 8 van 9

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes