Home Alle Andere Ballen Temari bal

Temari bal


Temari ballen
, ook wel alleen Temari genoemd, zijn van oorsprong afkomstig uit Japan. Temari betekent letterlijk 'handbal' (Te = hand, Mari = bal). In het begin van hun ontstaan werden ze dan ook als handballen gebruikt bij het spelen van spelletjes. Later, toen de ballen steeds mooier bewerkt werden, werden ze Itomari ('draadbal') genoemd. Maar in het westen zijn ze nog altijd als Temari bekend.

In Japan ontwikkelde zich een mooie traditie die ook heden ten dagen nog plaatsvindt. Aan het eind van het jaar begint de moeder aan een nieuwe bal. Op oudejaarsavond is de bal af, en wordt deze naast het kussen van de jongste dochter gelegd. Als zij 's ochtends wakker wordt vindt ze het kleurrijke presentje.
Een Temari geschenk brengt geluk en is het sierlijke symbool van liefde en vreugde. Het gebruik als geluksbrenger komt vanwege de ronde vorm, die zou geluk brengen in probleemsituaties.
Vele patronen hebben een symbolische betekenis. Vaak vanuit de natuur, van oudsher bepaald of meegegeven door de maker vanuit het gevoel en/of de kennis van de symboliek.
De kunst van de Temari ging over van moeder op dochter.

Temari bal
Deze Japanse vrouw demonstreert de kunst van het maken
van een traditionele Temari bal

Temari is een eeuwenoude Japanse naaldkunst, deze ballen worden daarom ook wel "Japanese Thread Balls" genoemd. Temari is al ruim 1300 jaar bekend in Japan. Vroeger bestond de kern uit een prop, gemaakt van lapjes restanten kimonostof. Kleine reepjes stof werden er dan omheen genaaid waardoor een bal ontstond. Daarna werden gekleurde zijde draden gebruikt, die uit de lappen van de kimonostof waren gehaald om die om de bal te wikkelen en door het vastnaaien van die draden ontstond een zeer stevige bal.
Tegenwoordig zijn het piepschuim (polystyreen) balkernen waaromheen draden gewonden worden, zodat de kern van de bal uiteindelijk niet meer zichtbaar is. Deze ondergrond van draden doet nu dienst als een soort ophanging voor andere gekleurde draden. Met deze gekleurde draden zijn allerlei fantastische patronen te maken en deze ballen zijn dan ook veel meer een kunstvoorwerp dan een gebruiksvoorwerp bij een balspel.
Het maken van temari ballen wordt de laatste jaren steeds populairder, ook in Nederland beoefenen steeds meer mensen (voornamelijk vrouwen) de kunst van het temari maken.

Temari bal
In de loop van de tijd zijn er vele boeken verschenen over
de kunst van Temari ballen maken
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes