Home Ballen & Eten Snoepballen

Snoepballen


Snoep is er in velerlei vormen en smaken en wordt over de hele wereld door jong èn oud gegeten.
Snoep (of snoepgoed) is de algemene benaming voor lekkernijen, meestal met suiker als hoofdbestanddeel. Smaak- en kleurstoffen kunnen zijn toegevoegd aan snoep om deze producten beter te laten smaken of om een bepaalde kleur aan de snoep te geven. Veel snoepgoed is gemaakt op basis van gelatine en dus niet geschikt voor vegetariërs. Hiervoor bestaan echter alternatieven op basis van bijenwas.

 


Snoepballen
Boven v.l.n.r.: Wijnbal, Dropbal, Colabal en Sinasbal / Onder: Napoleons, (Citroenbal)

Aangezien deze site over ballen gaat, zal ik me beperken tot de snoepjes in de vorm van een bal, "snoepballen" dus. Er zijn heel wat snoepballen in de loop van de tijd ontstaan en nog steeds worden er weer nieuwe verzonnen.
Een voorbeeld van een echt oud-Hollandse snoepgoed is de
Wijnbal. Tegenwoordig niet meer zo populair als in het verleden. Vroeger waren wijnballen, net als zuurstokken, kaneelstokken en reuzenlolly's, typische kermisproducten.
Andere bekende snoepballen zijn:
Dropbal, Colabal, Sinasbal en Citroenbal. Vooral de laatst genoemde, de citroenballen van het merk Napoleon, zijn met name bij kinderen vandaag de dag heel erg populair. Zelfs zó populair, dat men citroenballen ook wel kortweg "Napoleons"noemt.

Snoepballen
Lolly's zijn in feite snoepballen op een stokje

LOLLY'S
Dan zijn er ook nog de lolly's (of lollipops), een verhaal apart.
Lolly's zijn een geliefkoosde snoepgoed, die vaak ook in verband
worden gebracht met "feest". Er zijn grote tot heel erg grote, platte lolly's verkrijgbaar en er zijn kleinere, meestal ronde lolly's te krijgen. Deze laatste soort is in feite een snoepbal op een stokje, al of niet verpakt met een mooi papiertje er omheen. De eerste lolly's werden gemaakt rond 1920.

Snoepballen
Chupa Chups lolly's danken hun bekendheid mede aan
hun bijzondere, goed herkenbare verpakking

De populairste lolly's van dit moment zijn de Chupa Chups lolly's.
Chupa Chups produceert 4 miljard lolly's per jaar, in 40 verschillende smaken, in 170 landen.
Chupa Chups lolly's zijn bedacht door de Catalaan
Enric Bernat in 1958 en het inmiddels wereld bekende logo van dit Spaanse bedrijf is door niemand minder dan Salvador Dali ontworpen.
Vrij vertaald betekent Chupa Chups zoiets als "Sucky Sucks"; het Spaanse woord "chupar" betekent "to suck" (zuigen).
Iedereen, juist ook beroemdheden eten deze lolly's, waardoor de bekendheid van dit merk nog grotere vormen aan nam. Er zijn legio foto's waarop celebs te zien zijn met deze lolly"s.

Snoepballen
Zangeres Kelis - één van de vele beroemdheden - die op foto's staan met een lolly

In 2006 kwam Chupa Chups met een nieuwe extra "creamy" lolly met een romige yoghurt smaak: De Cremosa. Deze lolly bevat 0,5 % vet en 30% minder calorieën. Verder is het product suikervrij en bevat het in plaats daarvan de suikervervanger isomaltose. Deze vernieuwende lolly is in verschillende fruitsmaken verkrijgbaar en de verkoop was in korte tijd een groot succes.

Snoepballen
Cremosa, een nieuwe lolly van Chupa Chups die in korte tijd de wereld veroverde


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes