Home Alle Andere Ballen Muisballetje
Muisballetje


Een muisballetje is het balletje dat de beweging van de cursor in de oudere computermuizen verzorgt. Het balletje is meestal zo'n 2 cm groot, vrij zwaar en bekleed met rubberachtig materiaal. Het balletje draait wanneer de muis over een oppervlak bewogen wordt (tafel of muismat) en brengt twee kleine assen aan het draaien. De draaiing van deze assen wordt elektronisch uitgelezen en de informatie hierover wordt aan de computer verstuurd. Hierdoor beweegt de cursor over het scherm.

Wanneer het muisballetje vies is, werkt de muis aanzienlijk minder goed. De muis dient dan schoongemaakt te worden. Via de onderzijde van de muis kan het balletje verwijderd worden waarna de asjes en het balletje gereinigd kunnen worden. Bij een optische muis hoeft dit schoonmaken niet, omdat deze muizen geen balletje bevatten.
Een muis met een muisballetje is veel goedkoper dan een optische muis. De kwaliteit van een optische muis is wel hoger, omdat deze veel gevoeliger is.

De muis werd in 1963-1964 ontwikkeld door
Douglas Engelbart en William English aan het Stanford Research Institute.
De computermuis die gebruik maakt van een muisballetje kan ieder moment tot het verleden behoren, aangezien optische- en lasermuizen een steeds groter marktaandeel vergaren. Van dit soort muizen zijn er inmiddels onnoemlijk vele soorten op de markt, al of niet draadloos. Van gewone muizen tot laptopmuizen, van
"design muizen" tot speciale game muizen.


Muisballetje
Via de onderzijde van de muis kan het balletje verwijderd worden

Muisballetje
Eenmaal eruit kan het balletje eenvoudig schoongemaakt worden
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes