Home Alle Andere Ballen Sambabal
Sambaballen of wel Maraca's genoemd

De Sambabal, letterlijk "Samba" en "bal", een muziekinstrument in de vorm van een bal wat gebruikt wordt bij de Samba. De Samba is een Braziliaanse Latijns-Amerikaanse muzieksoort die vooral bekend werd door het carnaval in Rio de Janeiro.

De Sambabal of wel Maraca is een muziekinstrument uit de groep van Idiofonen van Zuid- en Midden-Amerikaanse oorsprong. Idiofonen zijn muziekinstrumenten (slagwerkinstrumenten) gemaakt van materiaal dat van nature klankrijk is. Het instrument is echter van Indiaanse oorsprong; een uitvinding van de Tainos Indianen, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Puerto Rico. Sommige Zuid-Amerikaanse Indianen gebruiken 1 Maraca voor rituele doeleinden.

De Maraca's bestaan tegenwoordig uit twee identieke shakers (schudders), veelal bespeeld door een vocalist. De traditionele Sambabal wordt gemaakt van een Kalebas, ritueel gevuld met zaden en voorzien van een houten handgreep. In gedroogde toestand is de schil van de Kalebas een zeer harde schaal, waardoor de uitgeholde vrucht dienst kan doen als recipiŽnt. De moderne Sambaballen worden van allerlei materialen gemaakt waaronder plastik.

Als de Sambaballen niet al te snel worden bewogen, produceren ze een ruisend geluid. Bij snellere bewegingen vanuit de pols ontstaat een veel scherpere droge tik. De combinatie van beide geluiden maakt het instrument karakteristiek in veel Latijns-Amerikaanse dansen, zoals de Rumba en de Mexicaanse Mariachi.

Sambabal
Samba-danseres op het carnaval in Rio de Janeiro (BraziliŽ)
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes