Home Alle Andere Ballen Sneeuwbal

Sneeuwbal

Een sneeuwbal is een bal gemaakt van sneeuw. De mooiste sneeuwballen maak je van vers gevallen sneeuw, want "verse" sneeuw kan je goed samendrukken en vormen tot een mooie bal.
Iedereen zal wel eens een echt sneeuwballengevecht meegemaakt hebben. In ieder geval in z'n jeugd. Tegenwoordig wordt dit soort spelletjes zeldzaam, omdat er simpelweg 's winters nog maar heel weinig sneeuw valt in ons landje. Daarentegen gaan duizenden Nederlanders jaarlijks op wintersport, waar de mogelijkheden tot een ouderwets sneeuwballengevecht natuurlijk legio zijn.


Sneeuwlandschap
Een sneeuwlandschap als dit behoort langzaam tot het verleden in Nederland

Wat is sneeuw eigenlijk?
Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen. Sneeuw is een natuurverschijnsel dat bij velen sterk tot de verbeelding spreekt.
Sneeuw ontstaat bij temperaturen onder nul. Bij temperaturen tussen -10 en -23 graden komen in een wolk zowel onderkoelde waterdruppetjes als ijskristallen voor. Door de lagere dampspanning boven ijs komt een transport op gang van waterdruppeltjes (hoge dampdruk) naar ijskristalletjes (lagere dampdruk). De steeds grotere ijskristallen worden ook steeds zwaarder en vallen uiteindelijk als sneeuw naar beneden. Vrijwel alle neerslag begint hoog in de wolk in de vorm van sneeuw, ook in de zomer. Maar alleen als het ook bij het aardoppervlak koud genoeg is kan de neerslag ook als sneeuw de grond bereiken, anders smelt de sneeuw al tijdens zijn val uit de wolk en zien we het gewoon regenen.
Gewone sneeuw bestaat uit sterk vertakte ijskristallen die samengekonterd zijn tot sneeuwvlokken.

Sneeuwbal
Foto uit Japan: Aap met sneeuwbalVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes