Home Ballen & Sport / Spel Krachtbal (Medicijnbal)

Krachtbal


Een Medicijnbal is een "zware" bal gemaakt van rubber of leer. Krachtbal wordt gespeeld met een medicijnbal met lederen omhulsel, met vormvaste doch zachte inhoud. De beste krachtballen zijn gemaakt van sterk rundleer, zijn handgenaaid en hebben een vulling van kurk-granulaat.
Het gewicht van een krachtbal varieert naargelang de categorie waarin men speelt van 1 tot 4 kilo.

  • Een krachtbal bij de heren weegt 4 kilo (omvang 95 cm)
  • Een krachtbal bij de jongens tot 17 jaar weegt 3 kilo (omvang 88 cm)
  • Een krachtbal bij de dames en de jongens tot 13 jaar weegt 2 kilo (omvang 74 cm)
  • Een krachtbal bij de jongens tot 11 jaar en de meisjes tot 13 jaar weegt 1 kilo (omvang 57 cm)


INFO

Krachtbal is een balsport die gespeeld wordt met 2 teams van 4 personen. Het speelveld bestaat uit een rechthoek met aan weerskanten een doelgebied. De bedoeling van het spel is de bal in het doelgebied van de tegenstander te brengen door middel van maximaal drie worpen (bij de jeugd tot en met 15 jaar, 4 worpen). Wie de meeste punten scoort in een tijdsspanne van 2 maal 25 minuten, is de winnaar.
Krachtbal wordt alleen in Vlaanderen in competitieverband gespeeld. In verschillende andere landen (Engeland, Amerika, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Tsjechie, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje) is krachtbal ooit gelanceerd, maar nooit doorgebroken.

Krachtbal is één van de weinige, zoniet de enige balsport die in Vlaanderen (België) is ontstaan. De sport werd uitgevonden door Etienne Schotte, die toen sportleraar was in het VTI Brugge, als alternatief voor het monotone werpen met de medicijnbal op conditietraining.
Met "Krachtbal Totaal" publiceerde Schotte zijn eerste boek, waarmee hij ook trachtte deze sport meer onder de aandacht van het publiek te brengen.
 

Krachtbal
Het boek Krachtbal Totaal geschreven door Etienne Schotte

Na een experimentele periode, die in 1960 startte, werd er een vast stramien van spelregels samengesteld die het beoefenen van de krachtbalsport in competitieverband mogelijk maakten.
In 1964 werd deze nieuwe sport officieel erkend en in 1967 werd de Krachtbal Federatie opgericht die zich datzelfde jaar aansloot bij het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité).

Krachtbal
Krachtbal wordt alleen in Vlaanderen (België) in competitieverband gespeeld

 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes