Home Ballen & Sport / Spel Volleybal (Strandvolleybal, Bossaball, Wallyball)


Volleybal

Volleybal


Een
volleybal is een bal om volleybal mee te spelen. Deze bal is meestal wit van kleur en relatief licht van gewicht.

  • Bij de mini's weegt de bal 220 gram en bij de volwassenen 270 gram
  • De bal bestaat uit 18 panelen
  • Omvang van 65 - 67 cm
  • Buitenlaag van leer (het beste) of synthetisch materiaal

Volleyballen: Balsport bij Sport-Thieme.nl


INFO
Volleybal is een balsport waarbij het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften gescheiden door een net. Volleybal wordt gespeeld met 2 teams van ieder 6 spelers. De beide teams bevinden zich ieder op hun eigen helft en proberen door het slaan of tikken tegen de bal deze op het tegenoverliggende deel van het speelveld binnen de lijnen de grond te doen raken. Wie het eerst een afgesproken aantal punten (meestal 25) heeft behaald, wint de set. Wie het eerst een afgesproken aantal sets (meestal 3) heeft gewonnen, wint de wedstrijd.

Officieel geldt de Amerikaan
William G. Morgan als de bedenker van het volleybal. Morgan was sportleider bij de Young Men Christian Association (YMCA) in Massachusetts. Hij gaf onder meer les aan een groep al wat oudere zakenlieden. In 1895 verzamelde hij spelregels uit de bestaande sporten als tennis, basketbal en honkbal. Door het samenvoegen van deze regels ontstond het eerste volleybal.
Na een bezoek aan de Amerikaanse staat Illinois in 1925 bracht pater Simon Buis (1892 - 1960) het spel naar Nederland. Volleybal werd voor het eerste gespeeld in het Missiehuis Sint Willebrord in Uden. Maar verder dan andere missiehuizen en seminaries kwam het volleybal in eerste instantie niet.
De Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen (AMVJ) nodigde in 1928 de Engelse YMCA-sportleider Lew Lake uit om een demonstratie te geven in volleybal. Dit sloeg enorm aan en in 1930 werd AMVJ de eerste volleybalvereniging van Nederland.

In Nederland wordt volleybal beoefend van recreatie- tot profniveau.
Op professioneel niveau heeft het Nederlandse volleybal vooral bij de mannen een enorme sprong gemaakt. Al een flink aantal jaren draait het Nederlandse volleybalteam voor heren mee in de wereldtop. In 1996 tijdens de Olympische Zomerspelen in Atlanta won het Oranjeteam Heren Volleybal goud in een zinderende finale tegen aartsrivaal ItaliŽ.

[ Klik hier voor nog meer foto's ]

Volleybal
Atlanta 1996: Guido Gortzen (midden) plaatst de bal over het net tijdens
de finale tegen ItaliŽ en Bas van de Goor (rechts) kijkt toe

Meer .....

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes