Klootschietbal (Kloot)
INFO Zoals boven omschreven worden de kloten van diverse materialen en verschillende diameters gemaakt.
Een klootschietbal of kortweg kloot is een ronde bal van diverse materialen welke verzwaard is met lood. De kloot moet drie cilindrische, geheel doorboorde gaten hebben van dezelfde diameter welke in het midden bij elkaar komen en onderling 90 graden in richting van elkaar verschillen. De gaten moeten volledig met lood gevuld zijn.
Boek hier een dagje Klootschieten in Schoorl
Lange tijd waren de kloten alleen maar van hout (b.v. haagbeuken of steenbeuken). In de afgelopen jaren zijn ook niet-verende kunststoffen (b.v. polyurethaan of pertinax) toegestaan. Het voordeel van hard materiaal is dat deze minder weerstand heeft en daardoor verder zal door rollen. Het voordeel van een wat zachtere kloot is dat deze de oneffenheden wat beter kan opvangen en dus minder snel zal gaan stuiteren.
Elke klootschieter kiest zijn eigen kloot naar diameter en gewicht. Omdat men onderweg van kloot mag wisselen, ziet men vaak dat spelers meerdere kloten bij zich hebben al naar gelang het soort wegdek waar men op speelt. Voor de verschillende onderdelen worden dan ook verschillende soorten kloten gebruikt.
Veldkloot
Op het veld (gras/zand) moet een kloot gebruikt worden die gemaakt is van hout en die over het algemeen lichter in gewicht is dan een kloot die men op straat gebruikt. Meestal wordt een kloot gebruikt met een diameter van rond de 70 mm en met doorboringen tussen de 8 en 13 mm. Het gewicht komt dan op zo'n 300 à 350 gram.
Straatkloot
Een straatkloot wordt meestal gemaakt van hardere houtsoorten en kunststoffen in verband met de snelle slijtage. Veel mensen gebruiken kloten van rond de 75 millimeter en doorboord met gaten van 13 tot 16 millimeter zodat het gewicht rond de 400 gram komt. Alvorens een keuze te maken ten aanzien van het materiaal dat men gaat gebruiken kijkt men goed naar het wegdek. Heeft de straat een gladde slijtlaag dan heeft het voordelen om een harde kloot te kiezen. Is de toplaag daarentegen wat ruwer dan is een wat zachtere kloot meer geschikt. In het algemeen kan ook gezegd worden dat hoe harder men gooit (snelheid) des te harder het materiaal kan zijn.
Zetkloot
Bij het zetten, hierbij gaat het om een zo groot mogelijke afstand door de lucht te overbruggen, waarbij het uitrollen niet meegerekend wordt, gebruikt men meestal de kleinst mogelijke kloot. Deze kan men natuurlijk het verst gooien.
Stalen kloot
Met een stalen kloot mag men alleen schieten in daarvoor vastgestelde wedstrijden. Hij wordt ook wel "Ierse kloot", genoemd omdat men daarmee in Ierland op straat schiet. De diameter is ruim 58 mm en het gewicht moet 800 gram zijn.
Andere kloten
Naast de hierboven genoemde kloten kent iedere streek toch ook wel z'n eigen kloot. In Drente schiet men bijvoorbeeld met porseleinen kloten. Ook in Duitsland heeft men per streek weer andere soorten kloten.

door een aantal echte klotendraaiers wordt beheerst
Klootschieten is een oude Twentse balsport die wordt gespeeld met groepen vanaf ongeveer 6 personen. Klootschieten is vooral bekend in Oost Nederland (Twente en de Achterhoek). Daar kent het ook zijn herkomst van, vroeger was de kloot een ronde steen.
Het spel wordt gespeeld met een zogenaamde kloot, waarbij de deelnemers proberen de kloot onderhands zo ver mogelijk te werpen. Bij dit spel is het de bedoeling om in zo min mogelijk beurten/worpen een bepaald traject af te leggen.
Het is geen folkloristisch schouwspel, maar een echte doe-sport, vooral recreatief voor jong en oud.
Bij het klootschieten komt het aan op behendigheid. Met behulp van een goede techniek moet u proberen de kloot zover mogelijk over het parcours te verplaatsen.
Klootschieten kan het gehele jaar door worden beoefend op vrijwel elk straat-, bos- of veldparcours.
De verklaring van het woord "klootschieten". Het woord kloot staat voor bal, kogel, en dergelijke. Het woord schieten staat voor werpen, vooruit drijven, enz.
Klootschieten is al eeuwen oud en wordt waarschijnlijk al beoefend sinds de dertiende eeuw. In 1392 wordt in de Haarlemmerhout de eerste klootschietbaan aangelegd. Rond 1500 was de sport in heel Nederland populair. In de oudste vorm lijkt het spel het meest op het huidige golf: er wordt naar een vooraf afgesproken plek "gekloot".
< Vorige | Volgende > |
---|