Home Ballen & Sport / Spel IJshockeybal (Puck)

IJshockey puck


IJshockey valt onder de "balsporten" maar is het eigenlijk niet. De "bal" waarmee gespeeld wordt, is een
puck, een platte, zeer harde schijf die tijdens een wedstrijd snelheden kan bereiken tot 160 km/uur.
Een puck wordt vr een wedstrijd een paar uur ingevroren om het stuiteren te beperken.
  • Diameter: 7,62 cm
  • Dikte: 2,54 cm
  • Gewicht: 156 - 170 gram
  • Materiaal: gevulkaniseerd rubber


INFO
IJshockey wordt gespeeld door 2 teams. Beide teams mogen 5 spelers tegelijk in het veld hebben staan en n goalie. De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak. Wel is het blad van de stick gekromd waardoor er nauwkeuriger en harder geschoten kan worden met de puck. Omdat ijshockey een zeer intensieve sport is, mag er vrijwel voortdurend gewisseld worden.
IJshockey is een harde en soms gevaarlijke sport, omdat lichamelijk contact is toegestaan en de puck hard is en zeer hoge snelheden kan halen. Dus dragen de spelers de nodige bescherming: een toque, helm, scheenbeschermers, handschoenen en bodybeschermer (schouders, borst en schouderbladen).

Het ontstaan van IJshockey.
De puck werd waarschijnlijk in 1877 uitgevonden door William Fleet Robertson, die een bal uit het veldhockey zodanig had afgesneden dat er alleen maar een schijf overbleef.
Diverse steden in Canada maken aanspraak op het uitvinden van het IJshockey. Montral wordt het meest genoemd als de plek waar ijshockey begonnen is. Maar ook Kingston en Halifax maken aanspraak op die titel.
En in Nederland is er een schilderij uit de 16e eeuw, waarop een aantal mensen te zien is die iets soortgelijks spelen op een kanaal.
Ook Engeland beweert grondlegger te zijn van het IJshockey. Toen de Engelsen in 1763 Canada veroverden van Frankrijk ontwikkelden de Engelse soldaten een sport door hun kennis van hockey te combineren met de fysieke aspecten van
dehuntshigwa'es. Dehuntshigwa'es (een soort Lacrosse) is een sport van de Mi'kmaq indianen-stam uit
Nova Scotia om de lange koude winters van Canada door te komen.

IJshockey is sinds 1920 een Olympische sport.
De sport is vooral populair in Noord-Amerika, Rusland, Tsjechi, Slowakije, en de Scandinavische landen.


IJshockey

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes