Home Alle Andere Ballen Kanonbal
Kanonballen
Het "Tsar Kanon" in Moskou met vier kanonballen

  • Kanonballen zijn projectielen die in een kanon gebruikt worden

Een kanon is een wapen, een verzamelnaam voor een stuk geschut dat een projectiel in een nagenoeg rechte baan op het doel afschiet. In eerste instantie waren deze kanonballen zware natuurstenen kogels; later waren dit zware metalen ballen.
De oudste betrouwbare bron verwijst naar de vervaardiging van bronzen kanonnen en ijzeren kogels in 1326 voor de verdediging van Florence.
Het moderne kanon is omstreeks 1350 in ItaliŽ uitgevonden, dankzij de uitvinding van het buskruit in China, wat door ontdekkingsreizigers naar Europa was meegenomen.

Politiek heeft de uitvinding van het kanon een belangrijke betekenis gehad: forten en vestingen in de oude kasteelvorm waren na de introductie van het kanon geen veilige schuilplaats meer voor ridders en lokale heersers.
Het kanon heeft mede een eind gemaakt aan de Middeleeuwen in Europa. Ten tijde van de invoering ervan was het kanon het zwaarste wapen wat een leger tot zijn beschikking had.
Tot in de Tweede Wereldoorlog was het kanon een belangrijk wapen, vooral op zee. Schepen als de HMSS Hood en de Bismarck beschoten elkaar met reusachtige kanons.


Cannonball Tree
Cannonball Tree (Couroupita Guaianensis)

  • Kanonballen heten ook de vruchten van de Cannonball Tree.
Het is een bijzondere boom met grote vruchten, die de vorm van een kanonbal hebben en een gemiddelde diameter van 20 cm. Als je eronder loopt, als de vrucht naar beneden valt, ziet het er niet goed voor je uit. Deze boom komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Frans Guyana en BraziliŽ. Hij is later door zijn sierwaarde over de tropen verspreid.
De boom kan wel tot 35 meter hoog worden en heeft een afgeronde kroon. Onder de kroon zitten talrijke, korte, onbebladerde zijtakken, waaraan de bloemen en vruchten verschijnen. Uit de prachtige "orchidee-achtige" bloemen groeien later de grote ronde vruchten. De vruchten worden alleen gevormd in zijn natuurlijke verspreidingsgebied omdat daar de goede bestuivers aanwezig zijn. De vruchten zijn bolvormig, bruin van kleur, 15 - 24 cm groot en hebben een zeer harde wand.Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes