Hurlingbal (Sliotar)
Een Hurlingbal ofwel Sliotar is een harde bal bekleed met leer, gelijkend op een hockeybal, maar met opstaande randen. Een hard geslagen Hurlingbal kan snelheden halen van meer dan 150 km/uur.
- Diameter: 65 mm
- Gewicht: 100 - 130 gram
- Materiaal: kern van kurk, omwonden met garen en bedekt met een leren laag (handgenaaid)
- Uiterlijk: wit van kleur / Een Hurlingbal heeft een opstaande rand, de zogenaamde "rib". Een rib is net iets hoger dan 2 mm.
INFO
Hurling is de nationale sport van Ierland en erg ruw, maar dat zijn bijna alle Ierse sporten. Het spel wordt beschreven als de snelste ploegensport ter wereld. Hurling wordt gespeeld op een veld van ongeveer 137 x 82 meter. Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Punten worden vergaard door de bal in de goal van de tegenstander terecht te laten komen. De stick waarmee geslagen wordt heet een hurley of camán, traditioneel van essenhout gemaakt. Het doel is een stel palen in de vorm van een H (net als bij rugby) aan iedere kant van de pitch. In het onderste gedeelte van de H hangt een net, zoals bij voetbal. Een doelpunt (cúl, drie punten) wordt gemaakt als de bal in het net terecht komt. Men kan één punt scoren als de bal tussen de palen in het bovenste gedeelte van het doel terecht komt.
Een wedstrijd duurt 60 of 70 minuten en elke ploeg telt vijftien spelers:
1 doelman en 14 spelers. Je bent niet verplicht om bescherming te dragen, het is echter wel aan te raden. Toch kiezen vele spelers er voor om geen helm te dragen.
Hurling wordt alleen door mannen gespeeld, een versie van het spel voor vrouwen heet Camogie.
Hurling is een teamsport van Keltische oorsprong. Niemand weet precies wanneer hurling is uitgevonden of door wie. In de Ierse geschiedenis wordt hurling voor het eerst beschreven tijdens de Battle of Moytura. Deze veldslag vond plaats bij het plaatsje Cong in de provincie Galway (west Ierland). Hurling werd niet alleen als sport gebruikt, maar ook als gevechtstraining voor krijgers.
Ook de Vikingen die Ierland waren binnengevallen, probeerden hurling onder de knie te krijgen voor ze verslagen werden.
In Nederland wordt Hurling iets anders gespeeld. De velden zijn kleiner; meestal worden er voetbalvelden gebruikt. Daarom spelen ze het spel in Nederland met 9 of 11 man. Ze gebruiken wel dezelfde goals als bij het Ierse hurling.
< Vorige | Volgende > |
---|