Home Ballen & Sport / Spel Bowlingbal

Bowlingbal


Een
bowlingbal wordt gebruikt bij de populaire sport bowlen. Er zijn diverse uitvoeringen van bowlingballen; het type bowlingbal waarmee iemand het beste gooit, hangt helemaal af van diens eigen stijl.
De bal heeft de volgende algemene kenmerken:

  • Diameter: 21,6 - 21,8 cm
  • Gewicht: 2,7 - 7,2 kilogram
  • Materiaal: plastic(polyester), urethane, reactive of particle (solid, particle of pearl)
  • Buitenkant: verschillende afwerkingen / 3 vingergaten (soms 5) / elke mogelijke kleur
  • Binnenkant: binnen in een bowlingbal zit een gewichtsblok dat bepalend is voor de snelheid en de "hook"van de bal.
    [Hook: Een bal die zich aanvankelijk recht over de baan beweegt en dan kromt naar de pins (van rechts naar links voor rechts-handigen of links naar rechts voor een links-handigen) op het einde van de baan]

Bij Center Parcs kunt u ook Bowlen

INFO
Vroeger werden bowlingballen van hout gemaakt en later van geperst rubber. Om de bal niet te zwaar te maken werd er een lichtere vulling in aan gebracht.
Er worden ook vingergaten in geboord voor een betere greep. Daarom is aan die kant de "
schil" iets dikker, zodat het gewicht gecompenseerd wordt.
Het gewicht van de ballen is aangegeven op de bal in ponden met cijfers. De cijfers variren tussen de 6 en de 16 pond. Indeling: Kinderen 6 tot 10 / Dames 10 tot 14 / Heren 13 tot 16.
Een onderscheid kan gemaakt worden in het materiaal waarvan de schil van de bal gemaakt is. Tegenwoordig worden de ballen van plastic(polyester), urethane, of reactive gemaakt of van een combinatie van deze materialen. De reactive ballen zijn voorzien van een speciale schil waarmee meer of juist minder grip gerealiseerd wordt. Bovendien hebben deze ballen een (extentrisch) gewichtsblok van binnen dat er voor zorgt dat deze ballen heel veel actie op de pins hebben en mooi de hoek om gaan en zodoende een ideale hoek van inkomst hebben. Om met deze ballen goed te kunne scoren, moet je wel een wat meer ervaren bowler zijn.

Bowlingbal
Binnen in een bowlingbal zit een gewichtsblok dat bepalend
is voor de snelheid en de hook van de bal

Bowlers laten hun bowlingballen op maat boren in een zogenaamde "bowling pro-shop". Het is erg belangrijk dat een bowlingbal goed past. Je kunt niet zomaar met iemand anders zijn bowlingbal gooien. Een bal moet altijd aangepast worden aan je eigen hand, de correcte plaats van de vingergaten telt heel nauw. Dit om blessures te voorkomen.
Bowlingballen zijn er in allerlei kleuren en er zijn ook de zogenaamde fun-ballen met prints van stripfiguren. Er zijn zelfs transparante polyesterballen waarin bijvoorbeeld een bierflesje of een roos zit.

Bowlen, ontstaan uit het aloude spel kegelen, is een sport waarbij de speler door middel van een bal moet trachten tien kegels - in de bowlingsport pins genoemd - omver te gooien.
Een bowlingbaan is tussen de foul line en de eerste pin (de headpin) 18,3 meter lang en is 1,05 meter breed. De 10 pins (38,1 cm hoog) worden op het einde van de baan in een driehoek opgesteld. Omdat bowlingbanen van hout of kunststof gemaakt zijn krijg je heel veel wrijving wanneer je daar een kunststof bowlingbal over heen gaat rollen. Wanneer dit vaak gebeurd zullen de bowlingbanen brand- en slijtplekken gaan vertonen en snel vervangen moeten worden. Om dit te voorkomen wordt er op bowlingbanen een heel dun laagje olie aangebracht met een speciale oliemachine. De oliemachine kan namelijk de olie in verschillende oliepatronen neerleggen. Sportbowlers hebben natuurlijk ook met deze olielaag te maken en deze olielaag is zelfs heel bepalend voor de materiaalkeuze, soort bal, en de te bespelen lijn. Vaak wordt er bij toernooien van te voren bekend gemaakt welk oliepatroon er komt te liggen en kunnen de sportbowlers zich dus voorbereiden op deze condities en zorgen dat ze het juiste materiaal bij zich hebben.

De bowlingsport heeft vele kanten. Aan de ene kant is het een technische sport en aan de andere kant ook een concentratiesport
Bowlen wordt in Europa en Amerika veel beoefend als recreatie. Maar bowlen is zeker ook een sport. In Nederland en Belgi wordt de sport steeds meer in competitie gespeeld. In Amerika bestaan er ook scholen om bowlingles te volgen.

Bowlingbal
Strike: het omverwerpen van alle 10 pins in de 1e worp, in 1 frame

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes