Home Alle Andere Ballen Monkey Ball

Monkey Ball


Een
Monkey Ball is een unieke handgemaakte decoratie-bal gemaakt van de "Monkey Apple", een vrucht uit Afrika. Niet te verwarren met "Super Monkey Ball", een serie computerspellen waarbij behendigheid voorop staat.
Behalve decoratief worden Monkey Apples ook gebruikt voor producten met tevens functionele waarde, zoals muziekinstrumenten en kaarsenhouders. Bovendien zijn Monkey Apples ook nog eens eetbare vruchten voor mens en dier. Kortom Monkey Apples zijn bijzondere vruchten met vele toepassingen.

Wat zijn Monkey Apples?
Monkey Apples zijn de favoriete vruchten van de inheemse apen-populatie van Zuid-Afrika, vandaar de benaming. Maar ook de bevolking zelf lust deze vruchten graag. De geel/groene vruchten groeien aan de Spiny Monkey Apple Tree of Mutamba Tree. De wetenschappelijke naam voor deze boom is Strychnos spinosa Lam. De vruchten worden ook wel Green Monkey Orange, Natal Orange of Doringklapper (Afrikaans) genoemd. De lokale bevolking noemt deze vrucht "Ihlali". Aan de vrucht worden diverse medicinale krachten toegeschreven. Zo zou het inwrijven met het vruchtvlees helpen tegen slangenbeten en zou het eten van deze vrucht een zuiverende werking hebben en helpen bij maagproblemen.

De boom is een inheemse Afrikaanse soort, relatief klein met een maximale hoogte van circa 9 meter. De eetbare vruchten zijn sappig en zoet-zuur van smaak. Het vruchtvlees is geel tot geel/bruin van kleur en bevat harde, platte donkerbruine pitten, welke zeer giftig zijn. De benaming Strychnos spinosa doet al vermoeden dat ze giftig zijn, want het Griekse strychnos betekent dodelijk. Planten uit het geslacht Strychnos bevatten meestal naast het zeer giftige strychnine tevens ook diverse andere giftige verbindingen. De benaming spinosa is Latijns voor spiny oftewel doornig, stekelig.

De Spiny Monkey Apple Tree groeit in tropisch Afrika, komt o.a. voor in Oost-Kaap, Kwazulu-Natal, Mozambique, Swaziland, Zimbabwe, Botswana en Namibi.

Monkey Ball
Links: Spiny Monkey Apple Tree / Rechts: close-up van de vrucht

Hoe worden Monkey Balls gemaakt?
De Monkey Apples worden door de lokale bevolking geoogst, meestal gedurende de maand augustus. Het binnenste vruchtvlees wordt volledig verwijderd en vervolgens worden ze gewassen en buiten op natuurlijke wijze gedroogd in de hete Afrikaanse zon. De gedroogde vruchten worden muTamba genoemd. Afhankelijk van het weer duurt dit drogings-proces dagen tot weken. Van belang bij het drogen is dat de Monkey Apples in laag gras liggen om rotten zo veel mogelijk tegen te gaan. Vaak worden ze verplaatst van hoog gras naar laag gras en worden ze tijdens het drogings-proces regelmatig gekeerd. Na het drogen is de schil zeer hard met een houtachtige samenstelling. Eenmaal gedroogd zijn de ballen klaar om te decoreren. De Monkey Balls hebben een diameter die kan variren tussen de 5 en 12 cm.

Het decoreren van de Monkey Balls gebeurt hoofdzakelijk door de vrouwen. Ze worden geverfd in prachtige kleuren, effen of met etnische patronen. Soms worden ze versierd met inkervingen, gebrand of een combinatie van ieder. Vervolgens worden ze "waxed and oiled" of gelakt voor een mooie glans.
Omdat een Monkey Ball een natuur-product is en ze allemaal afzonderlijk met de hand door de lokale bevolking gedecoreerd worden, is iedere bal een uniek exemplaar. Afrika staat bekend om zijn vele handgemaakt en kleurige kunstvoorwerpen en ook Monkey Balls hebben een decoratieve waarde en staan prachtig in een schaal of bowl op tafel of dressoir. Monkey Balls zijn meestal Fair Trade producten en kun je aantreffen in wereldwinkels of online kopen.

Monkey Ball

Effen gekleurde Monkey Balls uit Zuid-Afrika


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes