Home Ballen & Sport / Spel Bocce bal

Bocce bal
Bocce bal en Pallino


Een
Bocce bal is een massieve bal gebruikt voor het spel Bocce, ook wel "Italian Bowling" genoemd en heeft de volgende kenmerken:

  • Diameter: 100 mm - 115 mm
  • Gewicht: ca. 1 kilogram
  • Materiaal: phenolic (een kunststof die harder en slijtvaster is dan polyester)
  • Kleur: rood en groen (of i.p.v. groen dk. blauw of zwart)

INFO

Bocce is een balsport die gerelateerd is aan Bowls en Pétanque. Het spel werd in zijn huidige vorm ontwikkeld in Italië. Bocce wordt in de hele wereld gespeeld, eerst voornamelijk door Italiaanse emigranten, maar langzaam kreeg het ook buiten deze groep populariteit.

Bocce wordt gespeeld op lange banen van 20 - 30 meter lengte en 2,5 tot 4 meter breed. Een baan heeft opstaande randen aan alle kanten.
De ballen hebben in tegenstelling tot bowls ballen geen ingebouwde "bias" en zullen dus rechtdoor rollen.
Een spel wordt gespeeld tussen twee spelers, of tussen teams van twee of vier spelers. Ieder partij heeft vier ballen.

Bocce bal
Een gehele set bestaat uit 4 rode en 4 groene Bocce ballen en één Pallino bal

Het spel begint door een kleine bal, de "pallino", op de baan te gooien, en deze moet op het einde van de baan terecht komen, in een gebied tussen 5 en 2 meter van het einde van de baan. Als de eerste partij dit niet lukt, krijgt de andere partij de kans om de pallino ergens in de zone neer te leggen.
De partij die de pallino heeft geplaatst, mag de eerste bocce bowlen, en daarna krijgt de tegenstander de kans om zo dicht mogelijk bij de pallino te komen. Daarna is de beurt aan de partij die niet het dichtst bij de pallino is gekomen, totdat beide partijen de vier ballen hebben gegooid. Als één van beide partijen de ballen op heeft gooit de andere partij de resterende ballen. Punten worden toegekend aan alle ballen die dichter bij de pallino liggen dan de ballen van de tegenpartij. Een wedstrijd is afgelopen als er 13 punten zijn gescoord (alhoewel dit kan variëren).
De Bocce bal mag gerold worden, of met een onderhandse beweging gegooid. Deze laatste actie wordt vaak gebruikt om ballen van de tegenstander of de pallino weg te ketsen zodat er meer punten worden gescoord.

Er worden regelmatig wereldkampioenschappen georganiseerd en Bocce maakt ook deel uit van de World Games. Het is ook een onderdeel van de Special Olympics.

Bocce bal
In Italië zijn grote Bocce banen heel gewoon

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes