Home Alle Andere Ballen Mosbal

Mosbal


Een
Mosbal is een donkergroen balletje wat gebruikt wordt in aquariums en zowel functioneel als decoratief is.
De Latijnse benaming is "
Cladophora aegagrophia", vandaar dat mosballetjes ook wel Cladophora balls worden genoemd.
De Nederlandse benaming mosbal is eigenlijk niet correct; we hebben niet met een mosplant te maken maar met algen. De algen leggen zich in het begin om een vreemd voorwerp en groeien er dan omheen. In de loop van de tijd krijgen zij hun typisch ronde bal-vorm door de natuurlijke water-golfslag, die deze bal steeds maar heen en weer rolt. In het aquarium gebeurt dat niet en zal de plant handmatig gedraaid moeten worden om ze mooi rond te houden.

Mosballen komen in verschillende gedeeltes van de wereld voor, in Azi en Rusland bijvoorbeeld, maar ook in sommige delen van Europa.
Mosballen werden in de 70er jaren populair bij aquariumliefhebbers in ons land om hun filterende funtie, maar meer nog om hun decoratieve waarde.

Mosbal
Mosballen in hun natuurlijke omgeving

De groeisnelheid van een mosbal is erg laag. In een gemiddeld aquarium worden mosballen 5 tot 10 cm groot, in hun natuurlijke omgeving kunnen ze wel 30 cm worden of soms meer.
Mosballen hebben een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. Maar in moeilijk begaanbare gebieden heeft men mosballen aangetroffen met het formaat van een basketbal en een geschatte leeftijd van 50-60 jaar.
Temperaturen tussen 5 en 30 graden zijn geen probleem voor de mosbal en een pH-waarde tussen 6 en 8,5 is geschikt. Conclusie: een mosbal is een makkelijke aquariumplant is. Hoewel een mosbal eenvoudig te houden is, is het toch aan te bevelen voor wat meer licht te zorgen. De plant wordt dan mooier en groeit beter.

Mosbal
Een mosbal in het aquarium is zowel functioneel als decoratief
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes