Home

Eieren
Eieren zijn rond, bolvormig tot ovaalvormig / Links: kippenei Rechts: struisvogelei

Een ei is een door een vrouwelijk dier gemaakt "product", dat na bevruchting door een zaadcel kan uitgroeien tot een nakomeling.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieŽn, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Kikkerdril is de eiermassa, een verzameling eitjes die een glibberig, doorzichtig omhulsel hebben.

Eieren zijn rond, bolvormig tot ovaalvormig. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal. Reptieleneieren hebben een zachtere, maar ook stevige schaal.
Het kleinste vogelei is dat van de kolibrie en weegt slechts 0,5 gram, een gemiddeld kippenei weegt rond de 65 gram en het grootste vogelei, dat van een struisvogel kan tot 2 kilogram wegen.

De eieren van diverse soorten pluimvee en van sommige vissen worden door de mens gegeten. Eieren van vissen worden anders aangeduid. Zo heten eieren van de steur kaviaar, ook wel het "zwarte goud" genoemd, een peperdure delicatesse. Eieren van vis in het algemeen heet kuit.

  • Hieronder diverse foto's van eieren.

Eieren
Ei van de pinguÔn

Eieren
Ei van de kip

Eieren
Ei van de albatros

Eieren
Ei van de struisvogel

Eieren
Het kleinste ei is dat van de kolibrie en weegt slechts 0,5 gram

Eieren
Kikkerdril, de eieren van kikkers

Eieren
Eieren van de schildpad

Eieren
Eieren van de slang

Eieren
Kuit, eieren van vissen

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes