Home Alle Andere Ballen Pinball

pinball

Pinball of Flipperkast is een speelkast waarop men na het inwerpen van munten een spel kan spelen door het bewegen van de flippers met de handen. Bedoeling is om een metalen bal zo lang mogelijk in het spel te houden en zoveel mogelijk punten te scoren. Meestal is het mogelijk om een extra spel of extra bal te winnen.
Overigens is Nederland n van de weinige landen dat de naam Pinball niet gebruikt, maar in plaats hiervan het woord Flipperkast gebruikt. Ook het metalen balletje zelf wordt veelal aangeduid met de naam Pinball.
In eerste instantie was het flipperen een puur Amerikaanse bezigheid; in Europa kende niemand dit spel. Pas nadat de bevrijdingstroepen aan het eind van de oorlog het spel meebrachten werd ook vrij snel Europa door Pinball veroverd.

De eerste flipperkasten dateren uit het midden van de 19e eeuw. Echter, flippers hadden deze uitvoeringen nog niet. In feite waren deze eerste flipperkasten schuinstaande biljarttafels waar de bal met een kleine keu omhoog werd gestoten. De bal rolt vervolgens tussen een aantal spijkertjes terug. Pin betekent Speld of Spijker in het Engels en de naam "Pinball" was geboren.

In 1870 patenteerde Montague Redgrave het lanceermechanisme om de bal met behulp van een metalen veer in het spel te brengen.
De eerste deels geautomatiseerde flipperkast (Whiffle genaamd) is gemaakt in 1931 door het bedrijf Automatic Industries. Nadat een munt werd ingeworpen werd de bal automatisch in het spel gebracht.
In 1947 kreeg de flipperkast ontwikkeling een nieuwe boost door de uitvinding van het flippermechanisme. Voor het eerst had de speler nu controle over de bal.
In sommige flipperkasten van destijds bewogen de flippers van buiten naar binnen in plaats van het tegenwoordig gebruikelijke van binnen naar buiten. De eerste flipperkast met flippers was de Humpty Dumpty.
In 1956 komt de Balls-A-Poppin op de markt. Dit is de eerste flipperkast met een multi-ball-mogelijkheid (meerdere ballen tegelijkertijd in het spel).
Vanaf de jaren 70 vaart de ontwikkeling van de flipperkast wel bij de algemene elektronische evolutie. De flipperkasten worden steeds geavanceerder. Er komen flipperkasten met digitale puntentelling en meer dan twee flippers en de mogelijkheid tot multi-ball wordt een noodzakelijke voorwaarde voor een succesvolle flipperkast. En in de jaren 90 komen er flipperkasten met videoschermen en flipperkasten, waarin computerspellen zijn gentegreerd.

Pinball of Flipperkast
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes