Home Ballen & Sport / Spel Swiss Ball

Swiss Ball


Een
Swiss Ball (afgekort SB) is een grote bal welke gebruikt wordt in fitnesscentra en in trainingsprogramma's als oefenmateriaal.

  • Materiaal: kunststof
  • Diameter: 55, 65, 75 of 85 cm

Swiss Ball training
Fitshape Super - Voedingssupplement
Verkoopadres Swiss Ball


INFO
Swiss Balls zijn gemaakt van hoogwaardige kunststoffen (PVC) en kunnen fors belast worden. Vaak is het maximale gewicht waarmee een bal belast kan worden ("anti-burst") aangegeven. Een minimum dat geadviseerd wordt is 300 kg, het maximum ligt momenteel op 1.500 kg en het gemiddelde ligt rond de 500 kg.
Bij de aanschaf dient rekening gehouden te worden met een aantal zaken. Allereerst op het formaat. Er bestaan meerdere formaten. De meest gangbare diameters zijn 65 en 75 cm. Maar ook 55 (voor kinderen) en 85 kom je tegen. Het balformaat is onder meer afhankelijk van je lichaamsmaten. Soms is de armlengte maatgevend, maar meestal de lichaamslengte. De waarden in onderstaande tabel zijn slechts een indicatie.

Swiss Ball_tabel

De Swiss Ball wordt ook wel Exercise Ball, Gym Ball , Pilates Ball of
Fit Ball genoemd.
Van origine komen deze ballen uit Zwitserland en vandaar ook de naam Swiss Balls. In de jaren zestig gebruikten therapeuten in Zwitserland dergelijke ballen als hulpmiddel bij fysieke revalidatie. Technieken werden ontwikkeld om de therapie te ondersteunen voor kinderen met neurologische problemen.
SB-training is zeker niet alleen geschikt voor ouderen of mensen met beperkingen. De laatste jaren worden SB in allerlei trainingsprogramma's toegepast. Ook in menig
krachttrainings- programma van topsporters kom je de SB tegen.

Swiss Ball
De laatste jaren worden Swiss Balls in allerlei trainingsprogramma's toegepast

Het draait om stabiliteit.
Als je oefeningen uitvoert op een SB dan merk je meteen dat je instabiel bent en dat het moeite kost om je positie vast te houden. Vooral je romp moet zich flink inspannen en dat is juist de kern van het trainen met een SB. Bij vrijwel alle sportbewegingen, maar ook bij alledaagse activiteiten is het belangrijk om je romp stabiel te houden, zogenaamde "core stability". Je romp loopt van je heupen tot aan je oksels. Je kan verschrikkelijk sterk zijn in je armen en benen, als je rompstabiliteit of rompkracht onvoldoende is dan komt die arm- of beenkracht niet tot uitdrukking. Je bent altijd zo sterk als je zwakste schakel.

Een variant op de Swiss Ball is de zogenaamde Versaball. Een combinatie van Swiss Ball en een speciale oefenbank, waarmee nog meer trainingsopties mogelijk zijn.

Versaball

  • Nog veel meer informatie over de Swiss Ball vindt u hier


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes