Home Ballen & Sport / Spel Bumball

Bumball


Een
Bumball is een heel bijzondere bal met stroken klittenband erop, bedoeld om het spel Bumball te spelen.

  • Diameter: ca. 17 cm
  • Materiaal: Textiel (zwart) met stroken klittenband (wit)


INFO

Bumball is een relatief nieuwe sport afkomstig uit Denemarken. Bumball is een intensief spel met een lage drempel. Het kenmerkende van deze sport is o.a de uitrusting. Elke speler heeft een speciaal Bumball-hesje aan en een speciale Bumball-gordel om. Op het hesje zit op borsthoogte een stuk klittenbandsluiting van ca. 20 x 19,5 cm. En op de gordel zit aan de achterkant op de bibs ook een flink stuk klittenbandsluiting. Het Engels woord voor bibs of achterste is "bum", vandaar de naam van het spel.

Bumball
Bumball uitrusting: Bumball-hesjes, Bumball-gordel en Bumballs

Bumball wordt soms ook Ballebal of But-Ball genoemd. Het is een spel met een bijzonder materiaal: klittenband. In een aantal andere talen, waaronder Frans en Engels, is klittenband bekend onder de merknaam "Velcro". Klittenband is uitgevonden in 1945 door de Zwitserse ingenieur George de Mestral. Hij gaf zijn uitvinding de naam Velcro, een samentrekking van de Franse woorden velours (fluweel) en crochet (haakje).

Bumball wordt gespeeld met twee teams van elk 3 tot 6 spelers. Bij Bumball mogen de spelers de bal niet met de handen opvangen. De passerende bal moet altijd opgevangen worden met de billen of de borst. De spelers kunnen met de bal rennen totdat zij de bal willen werpen. Zo gauw de bal in de handen genomen wordt om te gooien, mogen de spelers zich niet meer verplaatsen. De spelregels kunnen aangepast worden aan de leeftijd en het talent van de spelers om ten alle tijden de aantrekkelijkheid van het spel te behouden. De grootte van het veld en het aantal doelzones hangen af van het aantal spelers.

Bumball is een sport dat zowel indoor als outdoor gespeeld kan worden:

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes