Home Ballen & Sport / Spel Kaatsbal

kaatsbal en handschoen


Een
Kaatsbal is een vrij harde bal dat gebruikt wordt bij de ouderwetse balsport kaatsen. Kenmerken van een kaatsbal zijn:

  • Gewicht: ca. 45 gram
  • Doorsnede: 48 mm
  • Materiaal: synthetische stof (vroeger werd de kaatsbal van leer gemaakt)
  • Kleur: oranje


INFO
Kaatsen is een verzamelnaam van balsporten, waarbij de spelers de bal met de handpalm of vuist zo proberen te slaan, dat deze door de tegenpartij niet geldig kan worden geretourneerd.
De kaatsers dragen een leren handschoen waarmee ze de bal wegslaan. In Friesland wordt traditioneel vaak nog zowel de bal als de handschoen met de hand gemaakt.
Kaatsen is een volkssport en wordt in diverse varianten in meer dan 50 landen en landstreken beoefend. Met name in Belgi, Frankrijk, Spanje, Itali en bij ons vooral in Friesland. Kaatsen is n van de oudste nog beoefende balsporten.
Het kaatsspel ooit n van de populairste tijdverdrijven in de Lage Landen. Van de 14e tot de 17e eeuw was het razend populair. In de 18e en 19e eeuw is het spel in Midden- en Zuid-Nederland verdwenen, en sindsdien staat kaatsen bekend als een typisch Friese sport.

Wie eigenlijk dit balspel of een vorm van kaatsen in onze streken heeft binnengebracht weet men niet zo goed. Men gaat er algemeen vanuit dat kaatsen in Frankrijk is ontstaan als "jeu de paume", het spel van de (hand-)palm. Vreemd genoeg was dit een spel dat in het begin - eerste vermeldingen 12e eeuw - in kloosters door monniken werd gespeeld. Bovendien vinden we in het taalgebruik van het moderne kaatsen Franse woorden terug, bijvoorbeeld "chass" (kaats) en "parc" (perk). Feit is dat rond de jaren 1540 het kaatsspel erg populair was in Frankrijk. Uit de archieven weten we dat de Nederlanders in 1887 hun kaatsspel in Friesland gingen demonstreren. Kaatsen speelde je vroeger met de blote hand; tegenwoordig met een handschoen.

Nederland:
Het Fries Kaatsen
Belgi:
Kaatsen
Frankrijk:
La Balle Pelote
Itali:
Ballo Pallastica

Het Kaatsen Een Inleiding_G. Blom

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes