Home Ballen & Sport / Spel Kettlebells (Balls of Strength)

Kettlebell


Een
Kettlebell is een van oorsprong Russisch trainingsmateriaal. Kettlebells worden ook wel "Balls of Strength" genoemd. Het is een roestvrije gietijzeren kogel met een handvat eraan. Al honderden jaren wordt in Rusland dit middel gebruikt voor allerlei trainingsdoelen. Van oorsprong werden Kettlebells door topsporters gebruikt, tegenwoordig door iedereen die resultaten wil zien in zijn of haar lichaam.

De Kettlebell leent zich voor het gebruik van vrijwel alle denkbare fitness-oefeningen, maar onderscheidt zich doordat er vele malen meer oefeningen mogelijk zijn dan met traditionele gewichten.
Doordat het gewicht van een Kettlebell buiten het handvat valt, creer je in feite een hefboom. Het lichaam moet zich nu extra inspannen en aanpassen om dit momentum op te vangen tijdens de beweging. Dit is tegelijk het verschil met een dumbell en barbell. Je traint er niet alleen kracht mee, maar ook balans, spieruithoudingsvermogen, algemene conditie, grip, flexibiliteit, elasticiteit en houdingsverbetering.
Kettlebells zijn o.a. geschikt voor spierhypertrofie trainingen, revalidatie trainingen, blessure behandelingen en voor afslankoefeningen.

De trend in de sportwereld is op dit moment met weinig materiaal de cordinatie van onze basisbewegingen verbeteren, anders gezegd: Back to Basics. De Kettlebell is hiervoor een uitgesproken trainingsmateriaal. Andere voordelen van de Kettlebell zijn o.a. je conditie verbeteren zonder cardio-training en een complete work-out in minder dan 20 minuten. Nog een voordeel van de Kettlebell is dat hij onverslijtbaar is, makkelijk mee te nemen is en overal te gebruiken is. Oefeningen met de Kettlebell zijn voor iedereen eenvoudig te leren en zeer veelzijdig.

Tegenwoordig zijn naast de traditionele, zwarte gietijzeren Kettlebells (Kettlebell Classic) ook Kettlebells te krijgen met een rubberen voet of Kettlebells die met vinyl bekleed zijn. Verkrijgbaar in allerlei kleuren. Vaak correspondeert de kleur met het gewicht. De laatste twee genoemde soorten zijn aanzienlijk vriendelijker voor de vloer en maken ook minder geluid. Kettlebells zijn er in gewichten van 4 - 50 kg. Afhankelijk van het gewicht hebben Kettlebells een diameter van circa 15 tot 30 cm. Prijzen variren van ongeveer 10 tot boven de 100 euro.

Kettlebells met vinyl bekleed

Een stukje geschiedenis. Een Kettlebell is een traditioneel Russisch gietijzeren gewicht, dat lijkt op een kanonskogel met een handvat. Lang het geheime wapen van Russische gewichtheffers en commando's. De Russen noemen het een "girya", een woord waarin de verwijzing naar "rondslingeren" nog valt te herkennen. Zo populair waren de Kettlebells al in tsaristisch Rusland dat sterke mannen of gewichtheffers "gireviks" werden genoemd.

Kettlebells_Pavel Tsatsouline
Pavel Tsatsouline , Master of Sports, is a former physical
training instructor for the Soviet Special Forces

In de voormalige Sovjet Unie werd veel nagedacht over en gexperimenteerd met trainingsmethoden. Sport was destijds immers nauw verbonden met politiek belang. De Russische krachttrainings-goeroe Pavel Tsatsouline is degene geweest die de Kettlebell pas echt bekend wist te maken. Tsatsouline - geboren op 23 augustus 1969 in Minsk (USSR) - is een fitness-instructeur en nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van "Martial Arts" (gevechtskunsten). Met behulp van Kettlebells trainde hij commando's en agenten van de Russische geheime dienst om hun conditie, kracht en flexibiliteit te ontwikkelen.
In de jaren negentig begon hij de goedbewaarde Russische krachttrainings-geheimen te ontsluiten voor het westerse publiek met boeken als "Power to the People! - Russian Strength Secrets for Every American" en "Enter the Kettlebell! - Strength Secret of the Sovjet Supermen". Tsatsouline trainde o.a. ook de U.S. Marine Corps en de NNSA (National Nuclear Security Administration).
Na het vallen van de Muur waaide deze manier van trainen van achter het IJzeren Gordijn over naar het Westen. Inmiddels hebben de ballen Nederland bereikt, en nu kunnen ook hier echte "Kettle-binkies" gekweekt worden.

Kettlebells_Work Out

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes