Home Ballen & Sport / Spel Korfbal

korfbal

Een Korfbal is een tweekleurige ronde bal en moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Omtrek: 68 - 70,5 cm
  • Gewicht: 445 - 475 gram
  • Materiaal: leer (of een ander goedgekeurd materiaal)
  • Kleur: tweekleurig (bij voorkeur zwart-wit)

Het oppervlak van de bal behoort niet glad te zijn; de spelers moeten een goede greep op de bal kunnen hebben, bijvoorbeeld door de naden van de bal.
Op het oppervlak van de bal behoort de marge te worden aangegeven waarbinnen de druk van de bal - afhankelijk van het gebruikte materiaal - zich moet bevinden. De druk behoort te worden aangegeven in bars, een extra aanduiding in "pounds per square inch" is toegestaan. De bal moet worden opgepompt tot de voorgeschreven en op de bal aangegeven druk.
Als men een bal op de speelvloer laat vallen van 1,80 m hoogte, gemeten vanaf de onderkant van de bal, behoort hij te stuiten tot een hoogte van ten minste 1,20 m en ten hoogste 1,30 m gemeten vanaf de bovenkant van de bal.


INFO

Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport, bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuyzen. Het spel is gebaseerd op het Zweedse Ringbll, waarmee Broekhuyzen in het Zweedse plaatsje Ns in 1902 in aanraking kwam.
Korfbal kenmerkt zich door het feit dat het n van de weinige sporten is die niet is voorbehouden aan dames en heren apart. In een team wordt met vier dames en vier heren gespeeld. De dames spelen tegen die van de tegenpartij en de heren tegen hun mannelijke tegenstanders.

Hoewel korfbal dus gebaseerd is op het Zweeds spel Ringbll, wordt er nergens ter wereld zo veel en zo goed korfbal gespeeld als in Nederland. In 1978 vond het eerste WK plaats en sindsdien werd het bijna altijd door Nederland gewonnen. Alleen in 1991 zegevierde Belgi.

korfbalwedstrijd

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes