Home Hl Bijzondere Ballen

Giant Stone Balls of Costa Rica


Rond 1930 vonden arbeiders van de United Fruit Company in Costa Rica (Centraal Amerika) - die bezig waren met het zogenaamd "vrij" maken van een stuk terrein in de dichte jungle van de Diquis Valley ten behoeve van een bananenplantage - gigantische stenen ballen.
Deze ballen hadden een perfecte bolvorm en zijn bekend geworden onder de naam "
Giant Stone Balls of Costa Rica". Ze variren van grootte en het grootste tot nu toe gevonden exemplaar heeft een diameter van 2,15 meter en weegt meer dan 15.000 kilo.

Giant Stone Balls of Costa Rica
De tot op heden grootste gevonden Giant Stone Ball of Costa Rica

In Costa Rica (= Rijke Kust) hebben archeologen honderden van deze Giant Stone Balls gedentificeerd en gecatalogiseerd. Als je dit land bezoekt, zie je ze overal. In musea, als decoratie rond officile belangrijke gebouwen, ziekenhuizen en parken, en zelfs bij particulieren in hun tuinen.

Giant Stone Balls of Costa Rica
Een Giant Stone Ball of Costa Rica in het National Museum in San Jos

Het grootste gedeelte van deze stenen ballen is kris kras verplaatst door het gehele land, slechts een heel klein aantal van deze exemplaren staan geregistreerd als "in situ". In situ is een Latijnse uitdrukking die "op zijn plaats" betekent. In de archeologie wordt met in situ een object bedoeld dat niet verplaatst is van de originele vindplaats.

Giant Stone Balls of Costa Rica
Giant Stone Ball of Costa Rica in situ onder cacao bomen

Het ontstaan van deze Giant Stone Balls vast te stellen, is heel moeilijk. Ze zijn "perfect" rond van vorm, "gepolijst", zeer groot met een gigantisch gewicht en bestaan uit "solid hard rock". Het zoeken naar aanwijzingen omtrent hun ontstaan, blijkt niet gemakkelijk te zijn. Niemand weet precies hoe en wanneer deze stenen ballen zijn ontstaan. Omdat Costa Rica geen geregistreerde geschiedenis heeft van de periode voor de ontdekking van Amerika door Columbus in 1502, wordt de speurtocht naar gegevens alleen maar bemoeilijkt.

Enkele theorien over deze Giant Stone Balls of Costa Rica zijn:
* Waar worden ze gevonden?
Oorspronkelijke vindplaats is de delta van de Trraba River, in de buurt van de steden Palmar Sur en Palmar Norte. De Trraba River wordt ook wel de Sierpe, Diqus, of General River genoemd.
* Hoe oud zijn ze?
De meest aannemelijke theorien beweren dat de Giant Stone Balls of Costa Rica gemaakt zijn circa 600 jaar v. Chr.
* Waar werden ze voor gebruikt?
Er zijn vele speculaties, maar niemand weet het zeker.

* Waar zijn ze van gemaakt?
Bijna alle ballen zijn gemaakt van Granodiorite, wat veel gevonden wordt in de heuvels onder aan de bergketen van de Talamanca Mountain
Range in het zuiden van Costa Rica. Granodiorite is een zeer harde soort stollingsgesteente, gelijkaardig aan graniet. Deze Giant Stone Balls zijn niet op natuurlijke wijze gevormd, zoals bijvoorbeeld de stenen ballen van Jalisco in Mexico, maar stuk voor stuk handgemaakt.


Giant Stone Balls of Costa Rica
De heuvels onder aan de bergketen van de Talamanca Mountain Range


Meer .....

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 6 van 17

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes